Danas besplatno merenje plućne funkcije dece u „Ušću“

by | 22 maja, 2012

Besplatno merenje plućne funkcije dece održaće se u danas u periodu od 12 do 18 sati na platou ispred beogradskog tržnog centra „Ušće“. Merenje će obavljati lekari i medicinske sestre Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, a na raspolaganju će biti dva spirometra.

Akcija se održava povodom obeležavanja Svetskog dana astme, kako bi se skrenula pažnja javnosti na značaj prevencije i pravovremenog otkrivanja smanjene plućne funkcije kod dece. Astma je hronično zapaljenje disajnih puteva, a od nje danas boluje više od 300 miliona ljudi u svetu. Ispitivanje i merenje plućne funkcije spirometrijom, kojom se procenjuje protok vazduha kroz disajne puteve i meri kapacitet pluća, koristi se za dijagnostikovanje astme i praćenje toka bolesti. Spirometrija je jednostavan, brz, rutinski metod, značajan za otkrivanje i dijagnozu astme.

Posle pregleda, deca i njihovi roditelji će moći da razgovaraju sa lekarima specijalistima pulmologije, iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, koji će im pružiti potrebne informacije i savete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.