Drugi način: Kreativna i SREĆNA!

by | 2 juna, 2009

Oprostićemo vam ako ste, pod uticajem brojnih reklama za kozmetičke tretmane i preparate, kao i zbog plejade znatno podmlađenih poznatih lica, stekli utisak da je jedino radikalna transformacija izgleda i života vredna truda. Ipak, naučnici tvrde da je ispoljavanje kreativnosti pravi ključ za uvećanje samopouzdanja, poboljšanje emotivnog stanja i života uopšte. Naravno, kreativnost se ne meri pisanjem bestselera, niti konstruisanjem nove svemirske letelice, već ispoljavanjem maštovitosti i dovitljivosti u svakodnevnim situacijama. Ukratko, treba da prilazimo situacijama što odvažnije, inovativnije i u skladu sa svojom prirodom, a tako ćemo postati samopouzdaniji i srećniji, tvrde psiholozi. Štaviše, kreativno obavljanje nekog posla ili aktivnosti uvećava uživanje u onome što radimo.
Još uvek niste sigurni da u vama leži makar i trunka kreativnosti? Onda isprobajte ove jednostavne trikove da biste je otkrili…

 

lepota i zdravlje kako biti srecan kreativnost


Igrajte igru „toplo-hladno“

Sećate se perioda kada ste uživali u ovoj igri? Uzvik „toplije“ označavao je da se približavate cilju. Svakog dana provedite nekoliko minuta – na primer, pre nego što ustanete iz kreveta – u razmišljanju o tome šta je za vas „toplije“. Zapitajte se: „Šta to danas želim da uradim?“. Sužavanje izbora aktivnosti i interesovanja koja vas najviše privlače jeste ključni faktor za povećanje samopouzdanja. To je baš ono što rade umetnički nadareni ljudi: kada otkriju u čemu su dobri, oni to stalno ponavljaju, i tako kontinuirano izgrađuju sigurnost u ono što mogu da ostvare.

 

Otkrijte zadovoljstvo u svemu što radite

Unesite dozu zabave u svakodnevne obaveze – na primer, u pripremu ručka – tako što ćete im se potpuno posvetiti. Ako poklonite punu pažnju onome što radite i trudite se da to obavite što bolje možete – a ne izvodite to mehanički – onda aktivnost postaje mnogo kreativnja. Štaviše, naučne studije pokazuju da potpuna mentalna posvećenost zadatku redukuje stres i anksioznost. Dakle, ako budete pretvarali svakodnevne obaveze u nešto „posebno“, to će pozitivno uticati na vaše samopouzdanje i opšte zdravlje.

 


Izmenite pristup

Svaki problem prilika je da ispitate svoje mogućnosti i kreirate nešto novo. Najvažnije je da, u situaciji kada ste suočeni sa problemima, misli usmerite izvan očiglednog i onog na šta ste navikli. Ako, na primer, ne možete nikako da doprete do partnera, pokušajte da rešite situaciju na promišljeniji, kreativniji način, nego što je za vas uobičajeno. Ukoliko ne možete sa njim da razgovarate a da ne podižete glas, zapitajte se: „Kakav bi bio efekat ako pokušam da mu saopštim ono što želim na duhovit način, ili da započnem razgovor nekim vicem?“ (Da, ozbiljno mislimo!). Budite kreativni da biste stvari učinili interesantnijim i razbili navike koje su vas dovele do trenutno loše situacije, i ishod će biti pozitivniji.

 

Vi ste posebni!

Ako vam to zvuči kao otrcani kliše iz neke reklame za kozmetičke proizvode, onda ćemo vam „otvoriti oči“! Jedan od osnovnih uzroka gubitka samopouzdanja jeste bezuspešan trud da se uklopimo u tradicionalne – ili društvene – vrednosti života, a koje jednostavno ne odgovaraju našoj pravoj prirodi i težnjama. A stručnjaci kažu da što vaš život više odražava ono što zaista jeste veći je i stepen vašeg samopouzdanja. Dakle, od sada pa nadalje, poklonite mnogo više pažnje svemu – od onoga što oblačite do načina na koji komunicirate sa ljudima – jer čak i male promene mogu da unesu velike, pozitivne pomake u životu. Takođe, nemojte da se plašite da promenite sve ono što vam ne odgovara. Uostalom, ko kaže da lakovane salonke sa visokom štiklom nisu primerene za posao, ili da ne možete da pevate u autobusu? Mi sigurno ne!

 

Tekst: Nataša Ćovin, Foto: Dreamstime

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.