Hteli to ili ne, najčešća posledica novogodišnje noći je – mamurluk! Evo kako ga najlakše prebroditi

by | januar 1, 2017

Važno je u startu shvatiti da uspeh proslave kojoj prisustvujete ne zavisi od količine alkohola koju ćete popiti.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Česta neugodna posledica proslava je mamurluk. I uprkos tome što se uvek zaklinjemo da nećemo popiti više od dve ili tri čaše šampanjca, čvrsta obećanja obično nestanu do kraja proslave u oblaku alkohola. Iako ne postoji dokazana naučna metoda za lečenje mamurluka, lekari i nutricionisti savetuju konzumiranje puno tečnosti, najbolje vode.
Majkl Ležož, profesor psihijatrije na prestižnom pariškom univerzitetu „Paris Diderot“, koji se bavi zavisnostima, kaže kako je „važno u startu shvatiti da uspeh proslave kojoj prisustvujete ne zavisi od količine alkohola koju ćete popiti. Razlikujmo hedonistički aspekt konzumiranja alkohola i pijanstvo“.
„U kom trenutku treba prestati konzumirati alkohol teško je kazati. Okvirno gledajući, učinak alkohola na naš organizam zavisi od brojnih faktora. Koliko će jak i neugodan biti mamurluk yavisi od toga koliko je alkohola konzumirano, koliko je snažan i otporan organizam, o kojem je polu reč i da li je konzumirana hrana pre alkohola.“, kaže Ležož.
On smatra da konzumiranje dve čaše alkohola ne bi smelo da rezultira intoksikacijom, ali savetuje da se ne pređe količina od četiri čaše alkoholnog pića.
Objašnjava da alkohol stimuliše proizvodnju molekule koja deluje poput prirodnog anestetika, što podstiče osećaj koji varira od lagane pospanosti do teške alkoholne kome.

Ležož podseća da nema dokazane naučne metode za lečenje posledica konzumiranja prevelike količine alkohola, ali kad je šteta već počinjena, a vi ste se probudili s mamurlukom i ne uspevate da pomerizte udove, savetujemo da sledite neka učinkovita pravila.

S njim se slaže i nutricionistkinja Lorens Plami koja sugeriše da preventivno, pre konzumiranja veće količine alkohola popijete vodu u količini koja vam odgovara.
Objašnjava da glavobolju uzrokuju dehidracija i poremećaj elektrolita. Podseća da alkohol ima diuretski učinak na organizam što povećava izlučivanje tečnosti mokraćom iz organizma, a deluje i na neke hormone koji takođe upravljaju protokom vode u organizmu. Dodatni gubitak vode i elektrolita kod mamurluka se može javiti i zbog prekomernog znojenja, povraćanja i dijareje.

Glavobolja se nakon konzumiranja previše alkohola može javiti i zbog vazodilatacije, odnosno širenja krvnih žila.

„Dakle, kad je šteta već počinjena pokraj sebe imajte bocu s vodom i stalno pomalo pijuckajte dok ne dođete do 1,5 ili dve litre. Izbegavajte ekstremno hladnu vodu ili neki vruć napitak, radije pijte vodu sobne temperature“, savetuje Plami.
„Suprotno uvaženom mišljenju da će masnija hrana izvući toksine i vratiti u ravnotežu šećer u krvi i izgubljenu so iz organizma, ona ne poništava negativan učinak alkohola, ali svakako treba nešto pojesti da ne bi došlo do hipoglikemije. Konzumirajte laganiju hranu, supu i jedan šnit šunke da biste pomogli jetri u njenom radu. Izbegavajte šećer“, savetuje Plami.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: