I srce se regeneriše: Ovom hranom možete obnoviti organe u telu

by | 6 decembra, 2015

Zdravlje znači i dobru regeneraciju organa, jer se stare ćelije moraju zameniti novim. Hrana je veoma važna za ovakve obnove i korisno je znati koje su namirnice od najveće pomoći…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Za jetru se sigurno zna da se obnavlja. Njene ćelije žive oko 150 dana, nakon čega stare zamene nove i jetra može da nastavi da obavlja svoju funkciju izbacivanja otrova iz organizma. Za srce se mislilo da se ne regeneriše, da ceo život imamo „isto“ srce, ali istraživanja su dokazala da pumpa organizma može da se obnovi i to tri do četiri puta u toku života.

Koža se obnavlja na 28 dana, kostima treba oko 10 godina, crvena krvna zrnca žive oko četiri meseca, ćelije creva se obnavljaju na svaka tri do četiri dana, a što se moždanih ćelija tiče, one se ne regenerišu i to što smo dobili rođenjem, dobili smo (zato ih treba čuvati).

Pročitajte i… Jedete ga svaki dan, a narušava vam zdravlje: Ovaj začin smanjite na minimum

Zdravlje znači i dobru regeneraciju organa, jer se stare ćelije moraju zameniti novim kako bi se život nastavio. Hrana je veoma važna za ovakve obnove i korisno je znati koje su namirnice od najveće pomoći.

Obnavljanje nerava
Postoji širok spektar prirodnih jedinjenja koja regenerativno deluju na nerve. Studija iz 2010. godine objavljena u Rejuvenation Research kaže da kombinacija borovnice, zelenog čaja i karnozina (nalazi se u svinjetini, junetini, ribi) pomaže nervnu i regeneraciju matičnih ćelija kod životinja sa neurodegenerativnim bolestima.

Druge supstance sa sličnim dejstvom su:

– kurkumin (koren biljke kurkuma)
– apigenin (jedinjenje koje se nalazi u celeru, peršunu, artičokama)
– borovnica
– žen šen
– crvena žalfija
– rezveratrol (crno vino, crno grožđe, crna čokolada)
– matični mleč
– teanin (zeleni čaj)
– kafa

Postoje i druge supstance koje pomažu ozdravljenju nerva popravljajući omotač nervnog vlakna mijelina. I muzika i zaljubljivanje utiču pozitivno na regeneraciju i oporavak neurona.

Regeneracija jetre
Glicirizin je jedinjenje koje se nalazi u korenu sladića i koji se prema jednoj studiji pokazao kao odličan stimulans u regeneraciji kod životinja kod kojih je hirurški odstranjivan deo jetre. Druge supstance koje pomažu regeneraciji jetre su:

– karvakrol (iz ulja origana)
– kurkumin (koren biljke kurkuma)
– žen šen korejski
– artičoka
– vitamin E (tofu, spanać, badem, seme suncokreta, avokado, škampi, riba, – – —- maslinovo ulje, brokoli, bundeva i tikva)
– Regeneracija beta ćelija

Beta ćelije prozvode insulin u pankreasu. Sa sledećim jedinjenjima je uspešno eksperimentisano kako bi se pomoglo dijabetičarima:

– srebrna svilenica
– crni kim
– vitamin D (riba, kavijar, jaja, sir)
– kurkumin (koren kurkume)
– arginin (crveno meso, soja, jaja, morski plodovi, susam)
– avokado
– gorka dinja
– blitva
– kukuruzna svila
– stevija
– sulforafan (klice brokolija, kelj, prokelj, kupus, karfiol)
– Hormonska regeneracija

Jedno od jedinjenja koje regeneriše hormone, koji su gubljenjem elektrona oslabili, je vitamin C (paprika, kelj, kivi, brokoli, jagode, pomorandže, grašak).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.