Categories Prevencija

Infoklinika: Kako ojačati imunitet i šta je imunomodulacija

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Ukoliko imate dete predškolskog uzrasta, sigurni smo da ste primetili da su virusi prehlade sve učestaliji. Kako pojačati imunitet i izbeći bolest? Šta su beta-glukani i zašto su oni važni? Na ova pitanja odgovara dr Goran Vukomanović, pedijatar.

Foto: Valeria Zoncoll via unsplash.com

Statistika kaže da dete tokom godine četiri do pet puta godišnje oboli od neke virusne infekcije ili prehlade, a u poslednje vreme taj broj se penje i do deset obolevanja u toku kalendarske godine. Ukoliko su infekcije posebno jake, lekari su primorani da kao terapiju prepišu antibiotike, koji onda dodatno slabe imunološki sistem te se stvara začarani krug. Emisija Infoklinika potražila je odgovor na pitanje kako pojačati imunitet od dr Gorana Vukomanovića, pedijatra na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

“Činjenica je da je ova godina bila jedna od najgorih kada su u pitanju infekcije virusima”, kaže dr Vukomanović. “Razloga za to je mnogo. “Prvi i osnovni jeste da je došlo do kolektivnog pada imuniteta, ne samo kod dece, nego i kod odraslih. Razlog za to je način života, a pre svega, način ishrane. Dobar imunitet počiva na tri stuba: Jedan je zdrava ishrana, drugi je redovan i zdrav san i treći je fizička aktivnost. Kada pogledate današnju decu, nažalost, možemo reći da većina nema ta tri glavna stuba.”

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA