Categories Prevencija

Infoklinika: Proširene vene na nogama, simtomi i uzroci!

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Gotovo nema žene koja ima preko pedest godina, a da se ne žali na bolove u nogama praćenje svrabom i nelagodnom osećaju, u pitanju je problem proširenih vena, koji se sve češće javlja u današnje vreme. Proširene vene najčešće se javljaju kod žena, ali ni muškarci nisu izostvaljeni kada je u pitanju ovaj problem. O proširenim, odnosno varikoznim venama, autor emisije Infoklinika, Nemanja Velikić razgovara sa vaskularnim hirurgom dr. Dariom Jocićem. Kompletan razgovor možete pogledati u emisiji klikom na link ispod (na kraju članka).

Mi izdvajamo pitanje, šta su to proširene vene, kako izgleda put krvi, i da li neke zakonitosti koje se poremete kasnije tokom života, funkcionalnosti fiziologije zaista dovode do varikoznih vena?

Foto: Pixabay

“Varikozne vene, su pre svega, poremećaj u površinskom, venskom sistemu i nazivaju se još i proširene vene. Uzrok tome je najčešće problem sa glavnom venom čiji je zadatak da vraća krv prema srcu. Tu dolazi do nakupljanja te venske krvi, zatim, usporavanje toka venske krvi, i posledično može doći do stvaranja tromboze na proširenjima krvnog suda. Ta tromboza kada je u površinskom venskom sistemu nije opasna, ali može biti opasna ako se proširi prema dubokom venskom sistemu i tada ishod može biti fatalan. Proširene vene se najčešće mogu videti golim okom, ali pre toga kreću umerene tegobe. Pre svega, pacijent počinje da se žali na svrab, nelagodnost, odnosno, takozvani “sindrom nemirnih nogu”. Bolest koja napreduje sporo, ali progresivno.

Najčešće se problem javlja kod žena, ali u poslednje vreme svetske statiske pokazuju da muškarci, takođe, sve češće imaju problema sa proširenim venama. Naime, tok krvi, odnosno cirkulacije teče ovako: srce pumpa krv, prema periferiji krv ide arterijskim krvnim sudovima, a vraća se venskim. Normalno venska krv ide iz površnog venskog sistema u duboki venski sistem i dalje prema srcu. Kada se to poremeti, odnosno kada dođe do vraćanja krvi iz dubokog u površinski venski sistem, dolazi do takozvanog refluksa, odnosno vraćanja krvi iz dubokog u površinski venski sistem, pre svega na nogama, i tada dolazi do javljanja onih vrećastih proširenja.” – rekao je Dario Jocić.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA