Izbegavajte ove namirnice: Kako da se hranite tokom „onih dana“?

by | 25 marta, 2016

Bolni grčeva, nadutost i loše raspoloženje mogu da učine „one dane“ nepodnošljivim. Ipak, dobra stvar je da, kako konzumacijom određenih namirnica, tako i izbegavanjem drugih, možete značajno ublažiti tegobe PMS-a.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pogledajte u nastavku kojih osam namirnica je potrebno da izbegavate tokom menstrualnog ciklusa kako biste ublažili, ili pak potpuno eliminisali neprijatne simptome.

Pročitajte i… Rešite se bolnih i obilnih menstruacija prirodnim putem

1. Beli hleb i peciva

Tokom „onih dana“ preporučuje se da konzumirate hleb od celovitog žita, sve integralne žitarice i njihove proizvode, a da izbegavate beli hleb, lisnata i pržena testa. Ova hrana, naime, sadrži visok nivo trans-masti koje povećavaju nivo estrogena i izazivaju bol u materici.

Na sledećim stranama pogledajte koje još namirnice treba da izbegavate tokom menstuacije kako biste umanjili neprijatne tegobe… 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

2. Masno i prženo meso

Masti koje se nalaze u mesu su uglavnom zasićene i mogu dovesti do bola i zapaljenja. Kada vas uhvate grčevi, zasićene masnoće zapravo samo pojačavaju vaš bol. Ukoliko ste veliki ljubitelj mesa, tokom menstruacije radije se opredelite za belo meso (pileće ili ćureće) ili ribu. koje će više prijati vašem stomaku.

Pročitajte i… Ove navike negativno utiču na zdravlje vaše vagine

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

3. Mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi izuzetno su zdravi. Međutim, nasuprot obranom mleku i mlečnim proizvodima organskog porekla, kao i probiotičkom jogurtu i svežem posnom siru, koji su veoma zdravi, neophodno je da tokom ciklusa izbegavate punomasno mleko i sireve koji mogu pojačati tegobe.

Pročitajte i… Problemi sa ciklusom? 7 loših navika koje morate da promenite

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

4. Sladoled

Iako tokom ovih dana lako posežete za slatkišima, pa tako i za sladoledom za koji vam se čini da jedini može da vas „uteši“ i reši vaše probleme, odnosno simptome PMS-a, to nikako nije dobro rešenje. S obzirom da se sladoled pravi od punomasnog mleka on će samo da pojača tegobe koje vas muče. Ukoliko ne možete da odolite, odaberite sladoled bez mleka i bez dodatka šećera.

Pročitajte i… Šta otkriva boja menstrualne krvi?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

5. Grickalice 

Ako imate naviku da posegnete za grickalicama dok gledate film ili ćaskate sa prijateljima, verovatno ćete utehu u ovoj nezdravoj hrani potražiti i ako vas muče menstrualne tegobe. Međutim, imajte u vidu da grickalice poput čipsa i pereca sadrže visok nivo natrijuma koji uzrokuje nadutost i nelagodan osećaj u stomaku, te može izazvati i povraćanje. Ako imate izraženu želju za grickalicama tokom ovih dana i ne možete da im odolite, neka to budu orašasti plodovi sa malim udelom masti i soli.

Pročitajte i… Prvi prikriveni simptomi: Prepoznajte u startu rak jajnika

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

6. Slatkiši

Hrana puna šećera poput bombona, keksa, kolača i torti nikako ne treba da s enađe ispred vas za vreme ciklusa. Visok nivo šećera koji sadrže poboljšaće vaše raspoloženje, ali smao na kratko, a nakon toga će vam naglo pojačati nezadovoljstvo i nervozu. Šećer, takođe, pojačava grčeve, pa ako baš morate da pojedete nešto slatko neka to bude sveže voće.

Pročitajte i… Ovi simptomi otkrivaju sindrom policističnih jajnika

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

7. Kafa 

Jutarnja kafa nezaobilazan je ritual mnogih koji nas pokreće i olakšava nam obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ipak, tokom „onih dana“ trudite se da je zbegavate jer kofein može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa, te i pojačati bolne grčeve. Takođe, kofein može da pogorša vaše rasploženje i izazove nesanicu. Čaj je najbolja alternativa, iako i on sadrži kofein, ali uglavnom u manjoj meri.

Pročitajte i… Stvari koje su zabranjene tokom menstruacije!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

8. Alkohol

Alkohol pojačava sve simptome PMS-a, odnosno izaziva nadimanje i promenu raspoloženja, ali i pojačava grčeve i odlive. Stoga, tokom ovih nekoliko dana izbegavajte alkohol u potpunosti, ili svedite njegovo konzumiranje na minimum, ukoliko se nađete na nekoj proslavi gde niste u situaciji da odbijete piće.

Pročitajte i…Šest stvari koje vam poručuje neredovna menstruacija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.