Jedete ga svaki dan, a narušava vam zdravlje: Ovaj začin smanjite na minimum

by | oktobar 10, 2015

Eksperti kažu da smanjen unos soli može znatno da umanji glavobolje, zbog toga što mala količina doprinosi i snižavanju krvnog pritiska.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ukoliko vas muče česte glavobolje, možda bi trebalo da razmislite o začinima koje svakodnevno upotrebljavate u velikim količinama.

Naime, kroz istraživanja je dokazalo da su ljudi koji su smanjili dnevnu količinu soli koju unose u organizam na svega tri grama, znatno manje patili od glavobolja!

Ova količina – tri grama – jednaka je otprilike jednoj i po kašičici soli, što je ujedno i količina koja se nalazi u samo jednoj porciji kada je reč o brzoj hrani. Eksperti kažu da smanjen unos soli može znatno da umanji glavobolje, zbog toga što mala količina doprinosi i snižavanju krvnog pritiska.

Međutim, to ne važi samo za one koji inače imaju visok krvni pritisak – i oni kojima je pritisak u granicama normale, ređe su imali glavobolje kada su smanjili unos soli.

Kao deo sprovedene studije, oko 400 nasumično izabranih ljudi dve nedelje su dnevno unosili po devet grama soli, zatim dve nedelje po šest grama i isto toliko po tri grama soli dnevno.

U tom periodu, svakodnevno su pisali kako se osećaju – da li imaju glavobolju, osećaju li nadutost, žeđ, manjak energije ili vrtoglavice i mučnine.

Rezultati su pokazali da se smanjenjem unosa soli sa devet na tri grama dnevno, glavobolje smanjuju za neverovatnih 31 odsto!

„Dugo smo mislili da je unos soli povezan sa glavoboljom, a sada smo to uspeli i da dokažemo. Jasno je da redukovanje krvnog pritiska smanjuje i rizik od glavobolje, čak i ako je krvni pritisak već u granicama normale“, rekao je profesor Grejam Mekgregor, sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu.

Tagovi: