Kafa i šećer vam “otimaju” gvožđe iz organizma

by | 18 avgusta, 2015

Deca u razvoju, trudnice, dojilje i žene nakon menopauze češće pate od manjka gvožđa u krvi, koji prate simptomi poput lomljivih noktiju, umora, lošeg imuniteta…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Manjak gvožđa u krvi uzrok je sideropenične anemije (najčešće vrste anemija), simptomi su umor, pad imuniteta, bleda koža, zatim brzo zamaranje, a ponekad i osećaj jakog lupanja srca.
Od manjka gvožđa nokti postaju lomljivi i deformirani, kosa pojačano opada, kod žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa.

Imate li neke od ovih navedenih simptoma?
Ako je vaš odgovor “da”, predlažemo da uradite analizu krvi i da proverite hemoglobin.
Uzroci manjka gvožđa u organizmu zavise od godina života i vrlo su različiti.
Oko 9% žena pati od manjka gvožđa u krvi, a gotovo 40% devojčica i mladih žena od 11 do 24 godine imaju problema s nedostatkom gvožđa u organizmu.
Neki od krivaca za to su kafa, šećer kao i energetska pića bogata kofeinom, koji može sprečiti apsorpciju minerala i gvožđa u organizam.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Koliko često nemate energije za uobičajeni trening?
Nizak nivo gvožđa može biti razlog zašto ne možete da do kraja odradite trening. Češće ćete ostajati bez daha, ne samo u vreme treninga nego i tokom laganije šetnje. Bez dovoljno gvožđa u krvi organizam je “gladan” kiseonika.

Infekcije ili promena mokraće mogući su pokazatelji bolesti
Česte infekcije, naročito respiratornog sistema su još jedan od simptoma nedostatka gvožđa. Propratna pojava anemije može biti i promena boje mokraće, ali ne nužno.

Ako nema gvožđa – nema efikasne dostave kiseonika
Kako telo gvožđe koristi za proizvodnju hemoglobina, koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i služi za prenos kiseonika, kada u organizmu nema dovoljno zdravih zrnaca, osećaćete se iscrpljeno.

Zdravlje dolazi iz ribe, jaja i mahunarki
Najbolji izvori su crveno meso, jaja, spanać, blitva, mahunarke, riba i školjke. Preporučuje se da barem dva obroka dnevno sadrže neke od ovih namirnica. Preporučena gramaža mesa je minimum 100 grama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.