Kako da sprečite nastanak infekcije urinarnog trakta?

by | 13 februara, 2016

Prema poslednjim istraživanjima, oko 20% mladih žena je po prvi put imalo ovu infekciju koje će ih, nažalost, pratiti tokom života. Neki ljudi imaju hroničnu urinarnu infekciju, a većina ih ima do čak tri puta godišnje. Ova infekcija je naročito opasna jer se može proširiti kroz bubrege i bešiku.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Šta je to infekcija urinarnog trakta?
Infekcija urinarnog trakta je infekcija koja napada bešiku (donji urinarni trakt) i bubrege (gornji urinarni trakt). Simptomi uključuu bol tokom mokrenja, često mokrenje i u nekim slučajevima groznicu i promenu boje urina. Žene su izloženije ovoj infekciji jer imaju kraću uretru zbog koje bakterije brže dopiru do bešike.

Kako biste sprečili pojavu ove infekcije, potrudite se da pratite sledeća pravila…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Brišite se od napred ka nazad
Od presudnog značaja je pravilni način brisanja nakon vršenja nužde kako bi se sprečilo prenos bakterija sa rektalnog na genitalni deo i deo uretre. Zapamtite da se uvek brišete od napred ka nazad i da koristite više od jednog komada papira.

2. Izbegavajte proizvode za intimnu higijenu koji iritiraju kožu
Postoji mnogo proizvoda za ličnu higijenu žena kao što su vlažne maramice, puderi, dezodoransi – koji nemaju pozitivan efekat na telo. Korišćenjem previše proizvoda od jednom, žene su izložene lošim hemikalijama. Sledeći put kada budete kupovale takve proizvode raspitajte se o njima i budite sigurne da ne sadrže supstance sa hemikalijama koje ometaju endokrine žlezde, alergene i kancerogene sastojke.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Pijte vodu i češće urinirajte
Bitno je da budete hidrirani tokom celog dana, bilo da imate infekciju ili ne. Svi zdravstveni radnici preporučuju da pijete minimum dva litra vode svakog dana. Pijenje vode razređuje urin, a što više pijete vode, više ćete urinirati i na taj način izbacite uspešnije bakterije iz urinarnog trakta.

4. Vodite računa o donjem delu leđa
Možda je teško poverovati, ali bolovi u donjem delu leđa mogu poremetiti nerve koji su povezani sa mokrenjem. Tako da je najbolje da vodite računa o pravilnom stajanju ili da ne zadobijete povrede u tom delu kičme. Izbegavajte dizanje teških predmeta i često nošenje visokih štikli koje mogu uticati na taj deo kičme.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Menjajte češće tampone u toku menstruacije
Lekari preporučuju da menjate tampon maksimalno na svakih osam sati, ali da je ipak najbolje da ga menjate na šest. Što duže držite tampon, više će se bakterija i toksina stvarati u vašem telu. To povećava rizik od infekcija i utiče na oticanje urina.

6. Lečite konstipaciju
Konstipacija takođe može povećati rizik od razvijanja infekcije urinarnog trakta. Kada imate zatvor, stvara se tvrda stolica koja izaziva nadutost i pritisak na bešiku. Rešite se konstipacije tako što ćete u ishranu uvesti više vlakana, koristiti laksative srednje jačine i piti vodu što više.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Probajte sok od brusnice
Mnogi doktori i ginekolozi preporučuju redovno konzumiranje prirodnog soka od brusnice kao biste rešili bilo kakve probleme sa bešikom. Brusnice stvaraju proantocijanide koji otežavaju bakterijama da se lepe za zidove bešike, što znači da konzumiranjem brusnica ili pijenjem soka od ovog voća možete povećati zdavlje urinarnog trakta i izbaciti mnogo više bakterija iz bešike.

8. Ispraznite bešiku pre i posle seksualnog odnosa
Seksualni odnos može izazvati neke bakterije u rektalnoj regiji da se povuku bliže uretri. Jednom kada se bakterija nađe u bešici, razmnožava se velikom brzinom i izaziva upale i oštećenja tkiva.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

9. Nemojte nositi previše uske pantalone
Izbegavajte nošenje previše uske odeće, pogotovo pantalona. Takođe uvek birajte pamučni veš koji obezbeđuje bolju cirkulaciju vazduha, što genitalnu regiju čini suvom., dok npr. veš od najlona zadržava vlagu koja odgovara bakterijama za razvijanje i razmnožavanje.

10. Ojačajte stomačne mišiće
Kao lek se mogu koristiti i klasične vežbe. Sledeći put kada budete radili vežbe za jačanje donjeg dela leđa, ne zaboravite da uradite i par vežbi za središnji deo tela – stomak i celih leđa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.