Kako pravilno uraditi samopregled dojke

by | 27 oktobra, 2015

Uprkos tome što je rak dojke izlečiv ako se dijagnoza postavi na vreme, mnoge žene i dalje ne vode dovoljno računa o svom zdravlju i preskaču redovne preglede.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Svaka deveta žena u Srbiji oboli od raka dojke, a ukoliko se otkrije na vreme, u ranoj fazi, on može biti u potpunosti izlečen. Zato se ultrazvuk dojki preporučuje nakon 30. godine jednom godišnje, a posle 40. godine kao kontrola ili dopuna mamografiji.

Samopregled dojki je ključan za rano otkrivanje raka i treba ga obavljati jednom mesečno i to desetog dana menstrualnog ciklusa. Vaše grudi trebalo bi da pregledate barem jednom nedeljno i obavestite doktora istog trenutka ako uočite određene promene.
Ukoliko primetite promene u strukturi dojke: čvoriće, otvrdnuća, promene na koži dojke, uvlačenje bradavice, sekrecije iz dojki, obavezno se javite lekaru.

Evo kako da izvršite pregled grudi:

Dodirnite
Najbolje je da pod tušem koristite mokre nasapunjane ruke kako biste uočile bilo kakve kvržice ili izrasline.
1. Koristite dlan, a ne prste kako bi izvršile proveru.
2. Tražite promene na grudima, ali i u predelu pazuha.
3. Obratite pažnju na izrasline koje ne nestaju posle vaše naredne menstruacije.

Pogledajte
Ispred dogledala, sa podignutim rukama, proverite sledeće:
1. Promene na bradavicama. Promene pigmentacije, krvavi iscedak ili krastice koje se perutaju, a ne liče na uobičajena ispupčenja, mogu biti znakovi opasnosti.
2. Promene u obliku grudi ili teksturi kože.
3. Ponovite promenu sa spuštenim rukama.

Koje su sve faze raka dojke, koliko je važna zdrava ishrana, kao i odnos sa majkom u tinejdžerskim godinama pročitajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sve faze raka dojke:

Faze 0 i 1: Ove faze su prisutne kada se rano uoči rak dojke. Ćelije raka ograničene su na jako mali prostor unutar grudi.
Faza 2 i 2A: Rak je u ranoj fazi, ali je počeo da raste i širi se. Nalazi se unutar područja grudi i uglavnom ga je moguće efikasno lečiti.
Faza 3A, B i C: Ovo se smatra uznapredovalom fazom, i rak je počeo da napada tkivo blizu grudi. Postoje brojne opcije za dalje lečenje.
Faza 4: Rak se proširio van grudi na druge delove tela kao što su mozak, pluća i jetra. Smatra se neizlečivim, ali brojni pomaci u medicini znače da žene imaju povećan životni vek.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pravilna dijeta može značajno da smanji rizik od pojavljivanja raka
– Karfiol, beli luk i kupus (glukosinolati unutar ovog povrća štite ćelije od promene DNK)
– Spanać i kelj (lutein u tamnom povrću smanjuje rizik od pojave raka dojke)
– Sočivo i leblebije (bogati su kalcijumom, gvožđem i vitaminom B)
– Paradajz (bogati su antioksidansima)
– Losos i tunjevina (bogati omega 3 kiselinama)
– Maslinovo ulje (antioksidansi smanjuju oksidaciju u telu koja može da dovede do stvaranja slobodnih radikala koji izazivaju rak)

Clipboard01

Raste broj majki koje podstiču ćerke na preglede dojki

U Novom Sadu iz godine u godinu raste broj majki koje podstiču ćerke na preglede dojki, ali je i dalje visok procenat onih koje to nisu činile, 44 odsto – pokazuju rezultati istraživanja Poliklinike Consilium, sprovedenog povodom 24. oktobra, Svetskog dana borbe protiv raka dojke na uzorku od 335 ispitanica iz Novog Sada.
Generacijski pomak ka boljem potvrđuje poređenje rezultata po uzrastima. Najslabiji rezultat pokazale su Novosađanke starije od 60 godina, kojima su majke u svega 25 odsto slučajeva govorile na temu pregleda dojki. Vidljiv pomak prisutan je već kod žena od 40 do 59 godina – 53 odsto. Broj majki koje su govorile i podsticale još više se uvećao kod žena od 30 do 39 godina i porastao na 59 odsto, a najveći procenat (63 odsto) je kod najmlađih anketiranih Novosađanki uzrasta od 20 do 29 godina.

– Jedan od najznačajnijih odnosa u životu svake žene je njen odnos sa majkom. Ukoliko bismo postigli da svaka majka podstiče i uči ćerku da posle 30. godine ide svake godine na preglede dojki, smrtnost usled raka dojke u Srbiji drastično bi opala – saopštavaju lekari ove poliklinike.

Istraživanje dalje pokazuje da je svega 48 odsto žena bilo na pregledu u poslednjih godinu dana, dok ih čak 20 odsto nikada nije bilo na pregledu dojke, a 32 odsto nije išlo po nekoliko godina. Prisutan je takođe i visok procenat onih koje nisu uopšte informisane o simptomima raka dojke i takvih je 19 odsto.

Clipboard02

Oktobar je mesec borbe protiv ove opake bolesti. Više o ovoj bolesti pročitajte na sledećim linkovima:

“Dijagnoza ‘karcinom’ nije smrtna presuda”
Dijagnoza: rak dojke! I šta sad?!
Ispovest: Od koga sam nasledila tolike?
Ispovest: Nove grudi nisu modni dodatak!
Dosije grudi: Poznate majke koje su rekle DA dojenju
Ispovest: Veliko DA dojenju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.