Categories Prevencija

Kolika vam je doza šume potrebna za uspeh u poslu i više ljubaznosti?

Svi bismo voleli da je i danas neradni dan, a još kad bismo mogli da “naručimo” lepo vreme pa da uživamo kraj neke reke ili šetajući proplanicima – milina. Međutim, samo osam radnih dana deli nas od početka novog “raspusta”. Naš izbor je Fruškogorski maraton, koji će seodržati 22. i 23. aprila. Detalje ćete naći na www.fruskogorski-maraton.com i na FB straniciNadajući se da će tada biti sunčano i toplo, i unpred se radujući novom susretu s prirodom, prisetićemo se koliko je blagotvoran boravak u šumi…

Foto: Pixabay

U svojoj knjizi Princip prirode („The Nature Principle“) Ričard Louv povezanost čoveka s prirodom smatra esencijalnim za psihičko i fizičko zdravlje i tu povezanost naziva vitaminom N (nature-priroda engl.). Kao što su nam za normalan rast i razvoj i zdravlje potrebni vitamini i minerali iz hrane, tako nam treba i vitamin N – boravak u prirodi. Autor navodi brojne studije koje potvrđuju koliko nam je vitamin N potreban, posebno naglašavajući koliko ulogu ima boravak među drvećem, pa čak i pogled na drveće s prozora.

■ Zajednički boravak u prirodi jača povezanost među prijateljima i članovima porodice.
■ Ljudi koji imaju pogled na drveće kroz prozor porodične kuće ljubazniji su prema partnerima i deci.
■ Deca koja u školskom dvorištu mogu da borave među drvećem i posmatraju ga kroz školske prozore, postižu bolje rezultate u učenju i bolje pamte.
■ Pacijenti koji imaju pogled na drveće iz bolesničke sobe brže se oporavljaju.
■ Osobe koje rade u kancelarijama s pogledom na šumu ili drveće imaju bolju koncentraciju i rezultate.
■ Pesma ptica povoljno utiče na smirenje uma, psihički odmor i izaziva radost. Osluškivanje zvukova u šumi pomaže razvoju slušnih sposobnosti i orijentacije u prostoru, te povoljno deluje na psihu.
■ Boravak u četinarskim šumama koristan je svima, posebno osobama s disajnim tegobama, jer je vazduh bogat eteričnim uljima bora, jele i smreke, što olakšava i produbljuje disanje. Vazduh je u njima pročišćen (eterična ulja iz crnogoričnih drveća uništavaju mikroorganizme), što sprečava infekcije disajnih puteva i leči već postojeće.

Poznat je narodni lek koji se pravi od meda i iglica bora, kao i sirup od iglica bora, a eterično ulje belog bora olakšava disanje kad imamo upalu sinusa I začepljene disajne puteve. Eterična ulja četinarskog drveća koriste i mnogi spa-centri, jer imaju opuštajuće dejstvo na psihu.

Pročitaj i… Kako da se odlično provedete, a da ne potrošite mnogo novca. Ne morate, čak, ni da se doterate!

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA