Migrena: Sprečite glavobolju

by | 2 januara, 2015

Migrena je periodična glavobolja čiji pravi uzrok još nije pouzdano utvrđen, a pretpostavlja se da je posledica proširenja krvnih sudova u mozgu, mada ima i teorija koje ukazuju na to da je nastanak ove bolesti posledica poremećaja u lučenju hormona serotonina.

migrena

Migrena se može pojaviti u bilo kojem životnom dobu, no obično počinje između 20 i 40, a nestaje nakon 55. godine. Neki ljudi imaju napade migrene više puta mesečno, dok drugi dožive svega dve-tri takve glavobolje u životu. Otprilike 75 odsto osoba koji pate od migrene jesu žene.

Simptomi

Napad migrene najavljuje takozvana aura koja se manifestuje ispadima u vidnom polju, poremećajem govora i motorike (najčešće jednostranim), promenom raspoloženja u vidu depresije ili euforije, nemirom i izraženom potrebom za slatkom hranom.

Nakon aure, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, razvija se pulsirajuća glavobolja često praćena mučninom i povraćanjem. Veliki broj pacijenata žali se da im smetaju svetlost, jak zvuk i pojedini mirisi. Napad migrene u većini slučajeva prestaje u roku od 24 sata.

Prevencija

Istraživanja su pokazala da pušenje, alkohol i namirnice poput čokolade, suhomesnatih proizvoda, nekih vrsta sireva, te slanih i prezačinjenih jela, podstiču pojavu migrene .

Treba jesti što više ribe i svežeg voća i povrća (naročito onog koje je bogato kalijumom i ima nizak sadržaj soli – zelja, brokolija, celera, krompira, mahunarki, banana ili avokada), jer opuštaju krvne sudove i sprečavaju njihovo sužavanje.

Vitamin C, posebno onaj iz kiselog voća, prirodno je sredstvo protiv nesnosnih bolova u glavi, čiji je jedan od okidača i stres, pa se preporučuju vežbe relaksacije kao što su šetnje, plivanje, joga i tai či.

Takođe, masaža mišića vrata i i ramena pokazala se vrlo efikasnom u borbi protiv napada migrene. Ukoliko se glavobolja već javila, pacijentu se preporučuje mirovanje u zamračenoj, provetrenoj prostoriji.

Izvor: Lekovito bilje, Life Content
Foto: freedigitalphotos.net, Jeroen van Oostrom

Jedno reagovanje na “Migrena: Sprečite glavobolju”

  1. nince kaže:

    iz licnog iskustva savetujem da cim primetite simptome-auru popijete bilo koji jaci lek protiv bolova kako biste sprecile bol.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.