Nakon burne noći: 10 razloga zašto imate mamurluk

by | jul 14, 2016

Sezona je festivala i godišnjih odmora, a letnje uživanje često je propraćeno ispijanjem alkoholnih pića. Međutim, nakon burne noći na koncertu, žurke na plaži ili kod prijatelja na vikendici, mnogi imaju veliki problem poznat kao mamurluk. Određene osobe lakše podnose alkohol od drugih, a ako često patite od mamurluka pročitajte u nastavku šta bi moglo biti uzrok tome… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. To vam je u genima

Da li ste se ikada zapitali zašto neki ljudi mogu bez bojazni da popiju više alkoholnih pića a da se sutradan probude sretni i odmorni, dok kod vas to nije slučaj? Odgovor može biti sakriven u genetici. Istraživači koji su posmatrali jednojajčane blizance došli su do zaključka da se oni osećaju identično nakon burne noći, bez obzira na broj pića koji su popili. Dakle, njihov genetski kod je uticao na to da li će patiti od mamurluka i u kolikoj meri.

Pročitajte i… Najbolji prirodni lekovi protiv mamurluka

2. Netolerantni ste na alkohol

Istina je da je alergija na alkohol veoma retka pojava, ali nije nemoguće da je i kod vas to slučaj. Simptomi netolerantnosti na alkohol se mogu javiti u vidu osipa, otežanog disanja, grčeva u stomaku ili kolapsa, a mogu ih izazvati čak i veoma male količine vina ili piva. Netolerancija na jedan od sastojaka grožđa ili žitarica od kojih se određeno piće pravi, takođe, može uzrokovati ove tegobe, a može izazvatoi i glavobolju, mučninu, žgaravicu…

Šta još može biti uzročnik mamurluka pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Previše „mlado“ vino

Crveno vino prirodno sadrži jedinjenja poznata kao tanini, koja su od presudnog značaja za ukus i kvalitet vina. Međutim, ona mogu izazvati i mamurluk. Nema veze da li je vino jeftino ili skupo, ali ako nije odstojalo potreban vremenski rok, tanini koji se inače, razlažu godinama u boci, mogu, takođe, izazvati simptome mamurluka. Ako vam se to dogodi, to znači da ste vino popili pre nego što je bilo pravo vreme za to, odnosno pr enego što su tanini postali blaži.

Pročitajte i… Saveti holivudskih zvezda za lečenje mamurluka

4. Krivi su Italijani

Tiraminom je aminokiselina koja pomaže u regulisanju krvnog pritiska, ali je i poznata kao uzročnik glavobolje. Ovo jedinjenje se prirodno nalazi u nekim vinima, u zavisnosti od grožđa od kojeg je napravljeno, a određena italijanska vina sadrže ga u velikim količinama, baš kao i rizling napravljen u Nemačkoj.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Poreklom ste iz Istočne Azije

Glavni sastojak alkoholnih pića je etil-alkohol ili etanol, koji se u organizmu razlaže na acetaldehid, odgovoran za glavobolju, povraćanje i ostale simptome mamurluka. Neki ljudi, pretežno istočno-azijskog porekla, imaju mutaciju gena, što znači da se acetaldehid konvertuje mnogo brže, te tako pate od mamurluka u većoj meri.

Pročitajte i… Prirodni lekovi protiv glavobolje: Uklonite bolove za samo nekoliko minuta

6. „Stara“ jetra

Kao telo stari, tgako se i smanjuje tolerantnost na alkohol, i smanjuje se broj pića koje možete da popijete bez posledica. Proces razlaganja alkohola u acetaldehid odvija se u jetri, organu kod kog se funkcija s godinama slabi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Pušač ste

Nedavno sprovedena studija na studentima pokazala je da su oni koji su pušili uporedo s pijenjem alkohola, sutradan patili od goreg mamurluka. Alkohol inače podstiče veće količine cigareta, što je veoma loše, jer duvanski dim, takođe, sadrži acetaldehid, koji može biti uzročnik mamurluka.

Pročitajte i… Prva pomoć: Evo kako da spasite život osobi koja ima toplotni udar

8. Tamna pića

Jačinu mamurluka diktira i boja vašeg pića. Naime, obojena tamna pića, kao što su rum, viski i crveno vino sadrže posebne supstance, kongenere, koji nastaju fermentacijom i daju tamnu boju piću, a izazivaju glavobolju i najteži mamurluk. Popijena određena količina viskija izazvaće mamurluk identičan kao duplo veća količina votke, jer ona ne sadrži ova jedinjenja, budući da nije obojena.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

9. Početnička greška

Alkohol je snažan diuretik i pojačava potrebu sa mokrenjem. Samim tim, svaki sledeći gutljaj alkohola povećava dehidrataciju organizma, međutim, mnogi zanemaruju ovu činjenicu zbog čega sutradan pate od velikog mamurluka. Ono čega bi trebalo da se pridražavate dok pijete, jeste da nakon svakog drugog pića popijete jednu čašu vode, te na ovaj način da sprečite  pojavu mamurluka.

Pročitajte i… Mučnina u trudnoći: Top 10 “lekova” koje dosad niste isprobali

10. Odlazak u novi bar

Studija od pre nekoliko godina sprovedena u Birmingemu pokazala je da nova sredina, odnosno odlazak u novi bar, može da podstakne ispijanje veće količine alkohola, te da navodi ljude da piju još, čak i onda kada im je već dosta. Osim većeg pijanstva, ovo će posledično izazvati i gori mamurluk sutra ujutru.

Tagovi: