Ne očajavajte: ŽIVOT POČINJE U 40.

by | 23 oktobra, 2009

Ne dozvolite da vas u petoj deceniji života hvata panika! Hranite se zdravo, budite fit, zabavljajte se! L&Z vam otkriva kako da uživate u svojim najboljim godinama.

 

Zivot pocininje u cetrdesetimEh, koliko samo žena (a bogami i muškaraca!) pati od krize srednjih godina, te ih hvata panika čim se približe 40. godini života. No, taj strah je ipak preteran, a kriza bezrazložna, jer su četvrta i peta decenija života zapravo zlatno doba u mnogo čemu. No, da ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, rešili smo da vam damo nekoliko važnih saveta u vezi sa tim kako da ostanete u tip-top kondiciji, fizički, mentalno i emotivno. 

OK, niko ne kaže da mladost nema svojih prednosti – uključujući glatku i zategnutu kožu i neiscrpnu energiju – ali četrdeset(i nešto)godišnjakinje poseduju dozu samopouzdanja, sigurnosti, odlučnosti i samosvesti kojom može da se pohvali malo koja devojka. A ako ste mladi rodili decu, onda imate još jednu prednost – slobodu i vreme da živite svoj život onako kako želite.
Srednje životno doba nikako nije razlog za depresiju. Naprotiv, ako ga doživite kao novi početak, onda je, svakako, razlog za slavlje.
Dakle, da biste maksimalno uživali u srednjim godinama, morate da vodite računa o sebi, i to u ovih šest ključnih oblasti života: 

VAŠ UM
Mislite da je propadanje mentalnih sposobnosti u kasnijim godinama života neminovna pojava? Mnogi stručnjaci kažu da to jednostavno nije istina. Funkcije mozga mogu da se poboljšaju – ako se on pravilno koristi.
Neprekidno stimulišite mozak: igrajte društvene igre, rešavajte ukrštene reči, naučite strani jezik, ili savladajte neku novu veštinu. Proveravajte i osvežavajte memoriju tako što ćete recitovati (napamet naučene) pesme, držite šoping listu u glavi, naučite da meditirate.
Hranite se pravilno! Eksperti su otkrili da ishrana u kojoj nedostaju voće i povrće, a sadrži dosta zasićenih masnih kiselina, značajno povećava rizik od pojave Alchajmerove bolesti u poznim godinama života.
Uzimajte hranu za mozak! Povećajte unos masne ribe, povrća, voća, integralnih žitarica i semenki. Takođe, konzumirajte preparate na bazi ginko bilobe, jer su istraživanja potvrdila da ova biljka pospešuje funkciju kapilara i dotok krvi u mozak. Folna kiselina korisna je za jačanje memorije, dok su cink i gvožđe takođe važni za očuvanje mentalnih funkcija. 

VAŠA ISHRANA
bobiceGenetski faktori utiču na proces starenja samo oko 25%, što znači da možete mnogo toga da korigujete i odredite sami. Ishranom možete ne samo da usporite proces starenja, nego možete i da vratite sat. Pravilna ishrana, koja sadrži optimalnu količinu važnih hranljivih materija, održava opšte zdravlje, popravlja raspoloženje, nivo energije, utiče na san i mentalne funkcije. Adekvatnim izborom namirnica, takođe, možete da sprečite pojavu brojnih oboljenja, uključujući dijabetes i određene vrste kancera. Pravilna ishrana u srednjem dobu može biti svojevrstan anti-ageing jer pomaže očuvanje gustine kostiju i sprečava pojavu tegoba menopauze.
Bazirajte ishranu na povrću i svežem voću. Takođe, uključite i različite vrste integralnih žitarica, posne proteine, jezgrasto voće, semenke i mahunarke.
Kad god je to moguće, kupujte organski uzgajanu hranu. Tako ćete izbeći konzumiranje pesticida, herbicida i hormona.
Svakodnevno popijte od šest do osam čaša vode.
Smanjite unos (ili, potpuno izbacite iz ishrane) prerađenih namirnica i „brze“ hrane. Kafa i alkohol u organičenim količinama sasvim su OK.
Izbegavajte upotrebu šećera (i veštačkih zaslađivača), soli, zasićenih i trans masnoća.
Obogatite ishranu anti-ageing namirnicama. U ovu kategoriju ubrajaju se jabuke, avokado, ječam, borovnice, brokoli, šargarepa, celer, jaja, semenke lana, beli luk, zeleno lisnato povrće, biljni čajevi, jezgrasto voće, masna riba, maslinovo ulje, crni luk, začini, zrna soje, paradajz… 

Zivot pocininje u cetrdesetimVAŠ ŽIVOTNI STAV

Srednje životno doba nije samo najbolji, već i najvažniji period života, u kojem treba da otkrijete šta ste, da budete to što jeste, da budete zadovoljni i uživate u sebi.
No, nema sumnje da ovo vreme nosi brojne izazove. Ako godinama
radite isti posao, ili podižete decu, možete dočekati četvrtu, ili petu deceniju života sa osećanjem da ste zatočeni u situaciji koja vam više ne odgovara. Tada je pravi trenutak da analizirate sve aspekte svog života i odlučite na koji način želite da se vaš život nadalje odvija. Zato je to idealan period za pravljenje plana i liste ciljeva. Nemojte da propustite ovo dragoceno vreme.
Napravite listu od 50 stvari koje želite da uradite. One treba da obuhvate promene načina života (promena posla ili mesta života) do manjih izmena, kao što su nova frizura, učenje stranog jezika, ili kupovina kućnog ljubimca.
Budite pozitivniji i odlučniji. Utišajte unutrašnjeg kritičara i slušajte sebe – koliko često spominjete reči „moram“ i „treba da uradim“? Takođe, počnite da odbijate ljude, naravno na ljubazan i taktičan način.
Ovo je vreme kada većina nas više vodi računa o ličnoj duhovnosti. Odvojte vreme za čitanje, razmišljanje, meditiranje, ili odlazak u crkvu (ako ste religiozni).
„Očistite“ adresar. U ovom životnom dobu važno je da budemo okruženi ljudima koji nas cene, vole i sa kojima možemo da razmenjujemo pozitivna osećanja. Zato, izbrišite iz svog adresara „energetske vampire“, nametljivce i prijatelje iz obaveze. 

VAŠ SEKSUALI ŽIVOT

Godinama, želja za seksom slabi a odnosi su sve ređi, zar ne? Ne obavezno. Iako izmene hormonalnog statusa u organizmu tokom klimaksa mogu da uzrokuju pad libida, to ne znači da je seksualni život okončan. Mnoge žene primećuju poboljšanje u seksu u četrdesetim godinama života, što i nije čudno. Naime, tada već bolje poznajemo svoje telo, sigurnije smo u sebe, sposobnije smo da izrazimo svoje potrebe i, to je veoma važno, znamo šta nas uzbuđuje.
Seks može da opadne u intenzitetu i učestalosti, ali to ne mora da naruši osećaj zadovoljstva koji doživljavamo tokom odnosa.
Uživajte u životu! Iskustvo pokazuje da pozitivan stav prema ljudima i situacijama, bogat društveni život, uz često upoznavanje novih ljudi, kao i zanimljiva životna interesovanja poboljšavaju vaš seksualni život.
Budite otvoreni prema partneru. Otkrivajte jedno drugom seksualne fantazije i pričajte o stvarima koje nikada niste uradili a voleli biste da ih probate. Odlučite koju biste fantaziju želeli da realizujete i – učinite to!

Osvežite seksualni život. Nikada nije kasno da isprobate nove trikove. Pogledajte knjige o drevnoj indijskoj umetnosti „tantre“ i kineske „tao tradicije“ – oba pristupa mogu da probude samo vama svojstveno shvatanje seksa i, naravno, uživanje.
Isplanirajte vreme za seks! Možda će vam ovo zvučati čudno, ali odredite dan(e) kada ćete voditi ljubav. Plašite se da nećete biti raspoloženi za seks? Pa, na početku glumite raspoloženje – određeni pokreti i dodiri zaista mogu da vas podstaknu na prava osećanja i akciju!

 

Zivot pocininje u cetrdesetimVAŠA KONDICIJA

Ako želite da uživate u životu bez ograničenja, onda vaše telo treba da bude u savršenoj formi. Ključni faktor, koji će to omogućiti, jeste redovna fizička aktivnost.
Postoje brojni neoborivi naučni dokazi o tome da određeni stepen fizičke aktivnosti i dobra kondicija omogućavaju održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Mislite da ste previše stari da biste vežbali? Žao nam je – nema izgovora! Eksperti kažu da nikada nije kasno da počnete da vežbate. Štaviše, fizička aktivnost u kasnijim godinama života mnogo je važnija za zdravlje nego u mladosti.
Izaberite aktivnost koja vam najviše odgovara. U suprotnom, male su šanse da ćete je dosledno sprovoditi. I, niko ne kaže da morate da odlazite u fitnes centar. Možete da se opredelite i za kurs plesa, akvarobik ili da jednostavno redovno šetate.
Postepeno produžavajte vreme vežbanja. Optimalna dinamika vežbanja treba da bude od četiri do pet treninga, u trajanju od 45 minuta tokom nedelje. 

VAŠA KOŽA

Lepota zaista dolazi iznutra. Ishrana koja sadrži namirnice bogate antioksidantima od vitalnog je značaja za održavanje kože i može da zaštiti od pojave staračkih pega.
Jedite dosta namirnica biljnog porekla! To se naročito odnosi na bobičasto voće, jabuke i povrće (uključujući začinsko bilje), koje su „napakovane“ fitomaterijama.
Jedite masnu ribu. Ili, uzimajte omega-3 masne kiseline (iz ribljeg ulja) u formi dijetetskog dodatka.
Pijte najmanje dva litra vode svakog dana.
Koristite hidratantnu dnevnu i noćnu kremu, koja sadrži antioksidante, aminokiseline, peptide, hijaluronsku kiselinu, vitamine A, C, E i K.
Bavite se aerobnim aktivnostima. Idealno bi bilo da vežbate svaki dan. No, ako to objektivno nije moguće, odlazite na trening bar tri puta nedeljno i svaki dan šetajte. Oslobađajte se stresa vežbama joge.
Redovno primenjujte tretmane lica. Radite ih u kozmetičkom salonu, a u idealne tretmane spadaju akupresura, aromaterapija i ručna limfna drenaža (masaža).
Spavajte dovoljno. Od sedam do osam sati noćnog sna idealna je satnica.
Izbegavajte alkohol i cigarete, kao i duži boravak u zadimljenom prostoru.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.