Obratite pažnju na promene: Ovo su prikriveni simptomi raka dojke

by | 26 aprila, 2016

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka kod žena, a javlja se ponekad i kod muškaraca. S godinama se rizik od pojave bolesti povećava, ali rana dijagnoza spašava živote. Kako biste tumor dojke otkrili na veme obratite pažnju na prve simptome i promene na vašem telu koje ne smete da ignorišete!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ono što je pre svega veoma važno da znate, jeste to da u ranom stadijumu raka dojke ne postoje konkretni bolovi ili simptomi, a najpoznatiji pokazatelj – kvržica na dojakama– znak je da je rak već napredovao.

Pročitajte i… Oslušnite svoje telo: Ovo su potencijalni simptomi raka

Stoga lekari upozoravaju da odlazite na preventivne preglede, kao i da sami redovno radite samopregled dojke, kako biste primetili karcinom dojke u najranijoj fazi. Osim konkretnih simptoma, kao što su promene strukture dojke, promene na koži i bradavicama, postoje i i neki manje očigledni znaci na koje treba da obratite pažnju… 

Koji su to simptomi pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Svrab, crvenilo i bol

Bol i preosetljivost dojki normalna je pojava u PMS-u- Međutim, oticanje i peckanje, koje je primetno tokom dodira, mogu biti pokazatelji manje poznatog tipa raka – upalnog karcinoma dojke koji se dijagnostifikuje kod 3 odsto svih obolelih od tumora dojke. Simptomi ovog raka mogu biti i pojava ljuspica na dojkama, ili plavih tragova sličnih modricama. Takođe, koža dojki može da izgleda kao da se na njoj nalazi celulit. Ovaj oblik raka veoma brzo napreduje i blokira krvne sudove koji hrane kožu zbog čega i dolazi do crvenila i neprijatnih pojava.

Pročitajte i… Obratite pažnju: Ovo su najčešći simptomi raka grlića materice

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Bolovi u leđima

Možda će vam zvučati čudno, ali u mnogim slučajevima oboleli od raka dojke prvo su osetili bol u leđima, najčešće između lopatica. Bol u ovom delu tela najčešće se pripisuje slabim mišićima i kičmi, ali nju može uzrokovati i kancerogeno tkivo koje se razvija duboko u grudima. Tumor dojke nekada se i proširi upravo na ove delove tela.

Pročitajte i… Rak jajnika: 10 simptoma koje ne smete da ignorišete!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Bol i preosetljivost u predelu pazuha

Razne studije pokazale su da se rak dojke najčešće proširi na limfne čvorove pazuha. Često se promene na limfnim čvorovima pazuha mogu javiti mnogo pre nego što se pojave vidljivi simptomi na samim grudima. Bilo kakav bol ili preosetljivost u predelu pazuha ozbiljan je pokazatelj da treba što pre da posetite lekara. Tkivo pazuha u slučaju pojave raka može biti tvrdo i kompaktno, ili se može pojaviti tvrda kvržica.

Pročitajte i… 5 pokazatelja da sigurno imate povećan rizik od raka kože

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Dugotrajan kašalj

Primarni rak je onaj koji se pojavljuje u jednom delu tela. Ipak, neke ćelije raka mogu da „stignu“ u druge delove tela i zaraze i te delove, a to se naziva sekundarni kancer. Dugotrajna promuklost i kašalj mogu biti znak da se rak proširio na pluća. To se događa kod 60-70 odsto žena koje boluju od raka dojke. U nekim slučajevima, prisutan je suv kašalj i „kratak“ dah.

Pročitajte i… Kašalj nije uvek bezazlen: Pogledajte kojih 6 bolesti (možda) krije!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Sekret iz bradavice ili promene na njima

Tumor se najčešće javlja u predelu ispod bradavice. Prisustvo kancerogene lezije može uzrokovati promene na bradavici, u vidu promene teksture, boje ili oblika. Takođe, može doći do smanjenja osetljivosti na dodir, posebno tokom seksualnog odnosa. Pored toga, pojava sekreta iz bradavice koji može biti krvav, mlečan ili bistra tečnost, znak su da što pre odete na pregled.

Pročitajte i… Prvi prikriveni simptomi: Prepoznajte u startu rak jajnika

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Novi mladeži ili promene kod postojećih

Mladeži se često povezuju sa povećanim rizikom od raka kože, ali istovremeno, iako zvuči čudno, oni mogu biti znak i raka dojke. Naime, jedna novija studija pokazala je da su žene koje imaju više mladeža na telu izložene 13 odsto većem riziku od raka dojke. Stoga, ako primetite neke promene na mladežima, ili pojave novih, obavezno idite kod lekara na pregled,

Pročitajte i… Pobedite melanom: Prepoznajte na vreme prve simptome raka kože

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Promena oblika

Neke žene iznenada primete da im jedna dojka ima drugačiji oblik od druge, te da se tkivo uvlači ili pomera na drugu stranu. Stoga, ukoliko primetite iznenada da se dojke razlikuju po obliku, a to ranije nije bio slučaj, odmah posetite svog lekara.

Pročitajte i… Namirnice koje sprečavaju pojavu i razvoj raka

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

8. Konstantan umor

Konstantan osećaj umora, često neopravdan, može biti pokazatelj raznih bolesti, pa tako i raka dojke. Ukoliko umor ne nestaje ni nakon odmaranja ili spavanja on može biti znak da s evaše telo bori s nekom bolešću. U slučaju raka dojke, umor je često praćen stresom, depresijom, nesanicom i bolovima. Ovaj fenomen stučnjaci objašnjavaju činjenicom da pojava kancerogenih ćelija uzrokuje hemijski disbalans u telu.

Pročitajte i… Bolovi u ovim delovima tela zahtevaju da odmah odete kod lekara

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

9. „Nemirna“ bešika

I na kraju, da spomenemo da rak dojke, može uzrokovati i hormonske promene koje isušuju mokraćne kanale i otežavaju kontrolisanje bešike. Odnosno, dolazi do ćeste potrebe za mokrenjem, mokrenje traje duže nego inače, a može se dogoditi i da se razviti i inkontinencija (nemogućnost kontrolisanja mokrenja).

Pročitajte i… Pomoć iz prirode: Sprečite i zalečite upalu bešike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.