Oprezno sa food trendovima

by | 14 marta, 2017

Food trendovi se menjaju gotovo istom brzinom kao i fashion, ali razlika među njima je ogromna. Ukoliko slepo sledimo modne diktate, pa nosimo i onom što nam zaista loše stoji, u najgorem slučaju dobićemo “etiketu” osobe bez stila. Ako počnemo da u tanjir stavljamo isključivo ono što je u skladu sa “rezultatima najnovijih istraživanja” ili smo pročitali da jede neka poznata ličnost – možemo svom organizmu napraviti veliku štetu. Kao i obično, umesto da mi nadugačko pišemo o nekoj temi, reč dajemo stručnjaku. Danas je to Dragana Šiljegović, dijetetičar-nutricionista:

Foto: Pixabay

Iako je, s jedne strane, pozitivno što se sve više ljudi s mnogo pažnje odnosi prema svojoj ishrani, s druge – određeni eating trend na duže staze može ostaviti negativne posledice na zdravlje. Recimo, ako vam nije utvrđena celijakija, a vi ste već dugo na bezglutenskoj ishrani, jer smatrate da je to zdravije, svom organizmu uskraćujete neophodne količine gvožđa i vitamina B. Posledice su anemija, umor, vrtoglavica, nesanica, ubrzan rad srca, a izlažete se dodatnoj mogućnosti obolevanja od celiajkije, jer vaše telo automatski prestaje da proizvodi enzime, koji su odgovorni za varenje glutena. Uz to, možete dobiti i na težini, jer većina gluten free proizvoda nedostatak glutena nadomešćuje dodatkom masti i šećera.
Smatram da u osnovi ne postoji zdrava illi nezdrava namirnica, dobar ili pogrešan način ishrane, već je bitan sam princip poznavanja pravilnog izbora i doziranja namirnica (odnosno hranljivih materija). Trebalo bi ishranu fokusirti na konzumaciji različitih namirnica u određenoj količini (u skladu sa polom, starošću i aktivnostima) i idealnom odnosu – minimalno učešće industrijski prerađenih namirnica, umereni obroci raspoređeni u pravilnim vremenskim intervalima, koji će uz redovnu laganu fizičku aktivnost održati optimalnu telesnu težinu i vitalnost organizma. Ukoliko odlučite da okrente novi list i počnete novi režim ishrane, prvo se morate dobro informisati o dužini i načinu sprovođenja, a sve to isključivo uz nadzor lekara i dijetetičara-nutricioniste.

Pročitajte i… ProFemina podsetnik: Dr Lejla Kažinić Kreho nam savetuje da ne stremimo savršenoj težini, već onoj koja prija našem telu 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.