Categories Prevencija

Podsetnik: Ne zaboravljajte zaštitu od sunca ni u gradu!

Svi znamo da sunčevo zračenje, pogotovo infracrveno, može biti veoma štetno te da može izazvati čitav niz veoma ozbiljnih dermatoloških problema – od alergija na sunce pa sve do onih najopasnijih – melanoma. Međutim, uprkos tome, često zaboravljamo da je kreme sa zaštitnim faktorom neophodno nanositi – ne samo na plaži – već u svakoj prilici. Šta savetuju lekari, kako da se pravilno zaštitimo?

Foto: Thinkstock

Rubrika Infoklinika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Sunčevo zračenje ima nekoliko delova spektra – UVA i UVB su neke od njih. Ipak, posebno je važno da se čuvamo od štetnog infracrvenog A zračenja. “Infracrveno A zračenje prodire najdublje u kožu”, kaže za emisiju Infoklinika dermatolog dr Jelena Stojkovich Filipović. “Ono izaziva pozne posledice – pre svega ubrzano starenje kože, ali i tumore, koji su ono najopasnije što sunce može da nam donese.”

Tokom letnjih meseci posebno je bitno da od sunca zaštitimo decu, pa je krema za zaštitu od sunca obavezan deo putne apoteke, ali i proizvod koji je neophodno svakodnevno koristiti, bez obzira na to da li smo na letovanju ili u gradu.

Pedijatri upozoravaju na još nekoliko činjenica: “Često zaboravljamo da hladovina ne štiti od sunca, da oblačno vreme nije zaštita od neželjenog zračenja – to samo mi imamo utisak da je zračenje manje, ali i tada dete može da ‘izgori'”, kaže dr Goran Vukomanović, pedijatar. “Dakle, zaštita od sunca je obavezna, a ona podrazumeva zaštitne kreme, ali i kape, zaštitnu odeću bele boje i od prirodnih materijala.”

Ovog leta pokrenuta je i kampanja Ne budi crven kao rak, koju je podržala Hemofarm fondacija, a čiji je cilj skretanje pažnje javnosti na štetnost infracrvenog A zračenja.

Novu epizodu emisije Infoklinika pogledajte na linku ispod:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA