Prepoznajte simptome: Telo šalje signale kad je puno otrova

by | 21 juna, 2016

U organizam svakodnevno unesemo gomilu štetnim materija, toksina, koje udišemo iz zagađenog vazduha, cigareta, ili unosimo hranom koja sadrži pesticide ili veštačke supstance.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Telo se redovno putem znoja ili urina čisti od ovih zagađivača, ali ako se previše trujemo, toksini će se nagomilavati u organizmu.

To možemo da prepoznamo ako na telu primećujemo najmanje tri od sedam ovih znakova. To je signal da je našem telu neophodna detoksikacija.

Pročitajte i… Bolovi u ovim delovima tela zahtevaju da odmah odete kod lekara

Nesanica

Nakupljanje toksina, naročito nakupljanje estrogena, uobičajeni je uzrok nesanice. Ako imate problema sa spavanjem, to može da znači da treba da pročistite jetru jer je nesanica često povezana sa problemima sa jetrom. Napici od brokolija, karfiola i sličnog povrća pomoći će u čišćenju jetre.

Ostatak teksta pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Letargija

Ako se budite umorni i tromi, trebalo bi da razmislite o detoksikaciji. Ako pokušavate da nadoknadite energiju stimulansima kao što su kofein i taurin samo ćete pogoršati problem. Jer, nakon kratkotrajnog osećaja veće budnosti, dolazi do naglog pada energije posle čega ćete se osećati još umornije.

Pročitajte i… 10 pokazatelja da patite od opsesivno-kompulzivnog poremećaja

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Glavobolje

Hronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu da upozore na preveliku količinu toksina u telu. Zadržavanje toksina jedan je od najvećih uzroka tenzionih glavobolja i migrena. Treba znati da se tokom procesa detoksikacije glavobolje mogu pogoršati, ali nakon što se detoksikacija završi nestaće ili će barem biti znatno smanjenje.

Pročitajte i… Razlozi za uzbunu: Ako primetite ove promene na dojkama odmah posetite lekara!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Žut ili beli jezik

Jezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine toksina u telu. Hrana koja sadrži štetne materije može da poremeti delikatnu sluz probavnog sistema što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv beli ili žuti sloj, gotovo je sigurno da se probavni sistem bori protiv toksina.

Pročitajte i… Otisci zuba na jeziku otkrivaju mnoge ozbiljne bolesti!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Problemi sa kožom

Koža je organ koji pomaže da se toksini izbace iz organizma. Da telo pokušava da se očistiti od otrova možemo prepoznati po neuobičajenim stanjima kože, poput osipa i bubuljica, odnosno akni.

Pročitajte i… Boja urina otkriva vaše zdravstveno stanje

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Masno tkivo na stomaku

Toksini koje unosimo kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišemo mogu da budu uzrok nakupljanja masnog tkiva na stomaku. To se događa zato što mnogi toksini koji se zadrže u telu dospeju u abdomen i ostanu tamo. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

Pročitajte i… Kako prepoznati simptome upale slepog creva?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Osećaj vrućine

Jedan od prirodnih načina na koji telo izbacuje otrove je znojenje. Kada je u telu previše toksina ono će se „pregrejati“ pokušavajući da ih izbaci znojenjem zbog čega konstantno možete da osećate da vam je vruće čak i onda kada je napolju hladno.

Pročitajte i… Saznajte da li ste zdravi: 12 promena na telu koje ukazuju na problem u organizmu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.