Categories Prevencija

Pripreme za letovanje: Kako na put sa besplatnim zdravstvenim osiguranjem

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Foto: Juja Han/unsplash.com

Sezona godišnjih odmora je počela. Najčešće na letovanje idemo na najbliže destinacije – u Grčku, Crnu Goru, Hrvatsku, ali su tokom leta češća putovanja i u druge delove Evrope. U svakom slučaju, uz uplaćeni aranžman treba obezbediti i putno zdravstveno osiguranje.

Republički fond za zdravstveno osiguranje ima potpisane međunarodne sporazume sa dvadeset zemalja. To znači da svi osigurnanici, odnosno, oni koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu ukoliko turistički borave u nekoj od tih dvadeset zemalja mogu dobiti hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO-a.

Zemlje sa kojima Srbija ima potpisane međudržavne sporazume o lečenju su Austrija, Poljska, Belgija, Rumunija, BIH, Slovačka, Bugarska, Francuska, Velika Britanija, Holandija, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Crna Gora, Mađarska, Češka, Makedonija, Slovenija, Nemačka i Turska.

Pročitajte i… Kako ojačati imunitet i šta je imunomodulacija

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Verica Lazić kaže da je neophodno pre polaska na put da osiguranici pribave dvojezični obrazac, osim ukoliko se putuje u Poljsku i Veliku Britaniju, za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava.

Dvojezični obrazac izdaje nadležna filijala RFZO-a, a na osnovu nalaza i mišljenja lekarske komisije da lice nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi u poslednjih godinu dana za koje je potrebno duže ili stalno lečenje. Važno je da se osiguranik ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku zahtevalo duže bolničko lečenje po dolasku u inostranstvo, uključujući i trudnoću.

Nalazi i mišljenje izabranog lekara i overenu zdravstvenu knjižicu osigurano lice podnosi lično lekarskoj komisiji nadležne filijale.

Obrazac se izdaje najduže za period od 90 dana od dana izdavanja, a izdavanje je besplatno.

Više informacija potražite u novoj epizodi emisije Infoklinika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA