Categories Prevencija

Sajberuvce: Da te pitam na levo ili na desno uvo?

Zamislite sledeću situaciju, u bučnom okruženju želite osobu do sebe da zamolite za uslugu. Da li znate da uvo na koje im kažete molbu – levo ili desno, može da poveća ili umanji verovatnoću kojom će Vam ta molba biti ispunjena?

Leva polovina mozga, sa kojom je povezano desno uvo, aktivira se pri „prijateljskom“ pristupu. Istovremeno, desni deo mozga – povezan sa levim uvom, ima zapaženu ulogu u povlačenju i izbegavanju okoline. Upućujući molbu desnom uvu sagovornika, aktivira se „prijateljska“ hemisfera i veća je verovatnoća da će odgovor na Vašu molbu biti pozitivan – dokazano!

Foto: Pixabay

Ovo je tek početak priče o različitostima između levog i desnog uva.

Do skoro se verovalo da su levo i desno uvo isti po svemu – izgledu, građi i funkciji. Različita reakcija uva na raznolike zvučne signale je pripisivana različitim funkcijama leve i desne hemisfere mozga, sa kojima su uši povezane. Te je tako bilo poznato da desno uvo bolje „razume“ govor, jer se centar za jezik i govor nalazi u levoj hemisferi mozga sa kojom je desno uvo povezano. Istovremeno, levo uvo bolje reaguje na zvuke muzike i pesme, na ritam i promenu intonacije, što je opet delovalo logično zbog povezanosti levog uva sa desnom polovinom mozga, zaduženom za umetnost i kreativnost.

Ali, avaj! Istraživanje koje je obavljeno u Americi na nekoliko hiljada novorođenih beba urednog sluha, pokazalo je nešto sasvim zapanjujuće. Upravo je sama građa unutar uva – levog ili desnog, ta koja bolje ili manje dobro obrađuje određeni tip zvučne informacije. Zvuci, koji su predstavljali ritam govora, nailazili su na bolji odgovor slušnih ćelija unutar desnog uva. Levo uvo je bilo „zaiteresovanije“ za zvuke koji su predstavljali muziku.

Ovakvo saznanje posebno ima smisla ako se zna da postoje istraživanja po kojima deca koja ne čuju na desno uvo imaju veće probleme u savladavanju školskog gradiva nego deca koja ne čuju na levo uvo. Rezultati najnovijih istraživanja sugerišu da je desno uvo ključno za učenje uopšte.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA