Sajberuvce: Lepe priče – Dobro došli u Holandiju

by | 2 avgusta, 2016

Svakog utorka, u saradnji sa portalom Sajberuvce, na našem portalu možete čitati tekst koji se bavi decom sa oštećenim sluhom, njihovim razvojem, edukacijom, zaštitom prava i uključivanjem u društvo. Prethodne tekstove pročitajte OVDE, a danas vas očekuje lepa priča iz Holandije, ispričana iz ugla roditelja deteta sa posebnim potrebama.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Dirljiva priča roditelja deteta sa posebnim potrebama koja na jednostavan i slikovit način opisuje ovo specifično i kompleksno iskustvo spoznaje poredeći ga sa putovanjem u Italiju koje biva preusmereno u Holandiju. Autorka priče je scenarista sa dugogodišnjim iskustvom u radu na svetski poznatim emisijama za decu i ova njena priča je prevedena i objavljena na mnogo jezika.

„Dobrodošli u Holandiju

(od Emili Pearl Kingsley)

Često me pitaju da opišem iskustvo podizanja deteta sa invaliditetom – da pokušam da pomognem ljudima koji nisu imali to jedinstveno iskustvo da ga bolje razumeju, da shvate kakav je to osećaj.

To je ovako: Kada čekate bebu, to je kao kada planirate sjajano putovanje u Italiju. Kupujete gomilu vodiča i pravite divne planove … Koloseum, Mikelanđelov David, venecijanske gondole. Možda ćete čak i naučiti neke korisne fraze na italijanskom. Sve je to vrlo uzbudljivo.

Nakon nekoliko meseci željnog iščekivanja, taj dan je konačno tu. Spakujete se i krenete. Nekoliko sati kasnije, avion sleće. Stjuardesa vam prilazi i kaže: „Dobro došli u Holandiju.“

„Holandija?!“, kažete. „Kako to mislite u Holandiju? Ja sam putovala za Italiju! Trebalo bi da sam u Italiji. Celog života sam sanjala da odem u Italiju!“

Stjuardesa odgovara: „Došlo je do promene u planu leta. Sleteli smo u Holandiju i ovde morate ostati.“

Nastavak ove dirljive priče pročitajte OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.