Categories Prevencija

Sajberuvce: Nikad nemojte ići na ove tretmane, ako imate kohlearni implant

Savremeni tretmani u medicini, kozmetici, sportu, često se oslanjaju na korišćenje električne energije i sila mangetnih polja. Sam kohlearni implant koristi oba: i električnu energiju i magnet*. Ipak, ista tehnologija koja Sajberuvcetu omogućava mnogo, nosi i određena ograničenja. Zbog električne energije koju koristi i magneta integrisanog u kohlearni implant, važno je da znamo koji su to tretmani kojima deca i osobe sa kohlearnim implantima nikada ne treba da budu izloženi. Svi ti tretmani su povežani sa korišćenjem električne struje ili magnetnih polja.

Foto: Pixabay

#1 Elektrohirurgija

Kako joj samo ime kaže, elektrohirurgija su hiruški tretmani pri kojima se koriste visoke frekvencije električne struje.

Elektrohirurgija se primenjuje u dermatologiji, ginekologiji, kardiologiji, plastičnoj hirurgiji, oftalmologiji, ortopediji, urologiji, neuro i opštoj hirurgiji. Takođe, ima primenu i u kozmetici (neke masaže i stimulacije), kao i u stomatologiji.

electrosurgeryElektrohiruški instrumenti mogu biti:

Monopolarni – ove instrumente osobe sa kohlearnim implantima nikada ne smeju koristiti u oblastima vrata i glave.
Bipolarni – nikada ne smeju da se upotrebljavaju na udaljenosti manjoj od 2 centimetra od kohlearnog implanta. Bipolarni su moderniji i prisutniji, ali ipak treba proverit – za svaki slučaj.
Još jednom napomena – sve ovo važi i za instrumente koji se koriste i u dentalnoj (zubnoj) hirurgiji.

#2 Terapeutska diatermija

U pitanju je tretman dubinskog zagrevanja tkiva propuštanjem struje visoke frekvencije. Između ostalog, koristi se za umanjivanje ili otklanjanje bola, umanjivanje grčeva u zglobovima, ublažavanje bola i otoka nakon operacija, i za pospešivanje zarastanja rana.

Postoje tri vrste diatermije:

Kratkotalasna – nikada je ne treba koristiti kod osoba sa kohlearnim implantima. Može pretstavljati ozbiljan rizik po njihovo zdravlje.
Mikrotalasna – isto kao i kratkotalasna, ne treba je koristiti zbog potencijalno vrlo negativnog uticaja na zdravlje Sajberuvceta.
Ultrazvučna – prihvatljiva je ukoliko se izvodi od vrata na dole (ne uključuje vrat).
Obratite pažnju na to da tretmane diaternije koristi veliki broj profesionalaca u zdravstvu, uključujući fizioterapeute, medicinske sestre, kiropraktičare, zubare i sportske terapeute. Naziv koji nije stručan i koji oni mogu koristiti za ovaj tretman je na primer „dubinsko zagrevanje“ ili nešto već tome slično.

#3 Neurostimulacija

Nervna stimulacija je metoda električne stimulacije tkiva. Zavisno od mesta električne stimulacije, ona može biti periferna nervna, spinalna i moždana.

Ostakak teksta pročitajte OVDE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA