SMEHOM I PESMOM protiv bolesti srca i vena

by | 2 decembra, 2009


Gutanjem kritika bez pogovora raste lavina stresa koji povećava rizik od bolesti za 85 odsto, a najbolji ventil su glasan smeh ili pevanje.

 

Smeh kao lek

Iako urlanje na poslu nije „zdravo“ za karijeru, blagotvorno je za srce. Ljudi koji suzbijaju gnev i ćute dok im u glavi kuva imaju pet puta veći rizik od srčanog udara, pokazuje singapursko istraživanje.
Međutim, kako bi se napravio kompromis između mira na poslu i zdravlja, onima koji ne mogu da sebi priušte urlanje, bolje je da izaberu jedan od alternativnih metoda opuštanja. 

Prema britanskom istraživanju, stres je okidač za 70 odsto poseta lekaru i krivac za 85 odsto ozbiljnih bolesti. Da biste povećali šanse za dugovečnost bez bolesti, stručnjaci savetuju pronalaženje individualnih tehnika koje će otkloniti napetost. 

 

Smeh i pesma

Jedna od najpraktičnijih je smeh. Iako se nekome ko je zapeo u saobraćaju humor može činiti kao nemoguća misija, uz malo vežbe postaje praksa. Okrenite sve na šalu tako što ćete da pronađete nešto duhovito na ulici ili drugim vozačima, prisetite se vica ili dogodovština iz prošlosti. Osim što je prirodni lek protiv bola i stresa, smeh odmah popravlja raspoloženje zahvaljujući navali hormona sreće – endorfinima, koji opuštaju i uveseljavaju.

 

Smeh i pesmaKamilica i bosiljak
Postoje namirnice i dodaci ishrani koji mogu da smanje neke od negativnih posledica stresa. Stručnjaci preporučuju kamilicu, „sveti bosiljak“, poznat u ajurvedskoj medicini pod imenom Tulsi, divlji jam i sibirski ginseng. Može da pomogne i zeleni čaj, crno vino,tamna čokolada i masline.

 

Što glasnije
Vikanje na vrhu planine, urlikanje od smeha, dranje u jastuk, glasno smejanje, pevanje u horu… Oslobađanje zvuka čisti telo od negativnih emocija. Posebno pomaže ljudima koji ne mogu da verbalizuju ono što ih muči. Isprobajte i tehnike dubokog disanja koje se primenjuju u jogi.

 

Šetajte!
Čak i 15 do 20 minuta šetnje tera adrenalin iz tela i podstiče opuštanje, jača srce i krvne žile i podstiče oslobađanje od toksina. Istraživanja su dokazala da boravak u prirodi, pa čak i posmatranje fotografija drveća na računaru pobeđuje stres, pa ako ne možete da izađete, odlutajte u mislima.

 

Oprostite
Ukoliko upadnete u klopku besa i mržnje, imajte na umu da ćete najviše nauditi sebi. Negativne ili agresivne misli ostavljaju gorčinu i stres u količinama „za izvoz“. Iskreno opraštanje i terapija pozitivnim mišljenjem mogu da prekinu začarani krug ljutnje. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.