Categories Zdrava ishrana, ZDRAVLJE

Proverite da li ste intolerantni na gluten

Dijeta bez glutena isključuje pšenicu, raž, ječam, zob, mekinje, proizvode od soje, pivo, suve smokve. U gotovim pakovanjima postoje razni načini da se provuče gluten, kao dodatak, zato treba birati proizvode na kojima je naglašeno da su bez glutena.

Namirnice u kojima ga sigurno ima su sosovi, prelivi za salate, zatim prerađena hrana (suhomesnati proizvodi), jer gluten služi da bi učinio proizvod gušcim i da bi dao ukus hrani, pa se stavlja u sosove, kečap, instant supe.

Kod intolerancije na gluten, postavljanje dijagnoze vrši se na osnovu laboratorijskih testova koji pokazuju prisustvo antitela na gluten i postojanja oštećenja crevne sluzokože. Ukoliko analize ne potvrde ove parametre (ponekad za to treba dosta vremena), neće se postaviti adekvatna dijagnoza jer, potreban je konkretan dokaz, što vodi u hroničnu patnju pacijenata sa simptomima. Zbog šarenolikosti simptoma koji se mogu javiti odmah, nakon nekoliko nedelja ili meseci i činjenice da nema dve obolele osobe koje imaju iste simptome i reakcije, treba češće razmisliti o mogućnosti da vas muči upravo problem o kome smo pričali.

 

Pročitajte i…Šta je hipotireoza i kako se leči?

Autor: N.M.

—————————————————————————————————————————————————-

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA