Kako da se godišnje sačuva više od 4.000 života obolelih od raka debelog creva?

Potrebno je realizovati skirning program i uvesti ciljenu terapiju u prvoj liniji lečenja raka debelog creva.

by | 14 juna, 2021

Više stotina sugrađana vozilo je ovog vikenda bicikl 4.000 metara centrom Beograda kako bi
se skenula pažnja na probleme pacijenta čija je dijagnoza rak debelog creva.

Vožnjom su Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženje pacijenata
obolelih od raka debelog creva i jetre ukazali na to da je moguće da sačuvamo više od
4.000 života svake godine ukoliko bi se u Srbiji realizovao skrining program i uvela
ciljana terapija u 1. liniji lečenja raka debelog creva.

Rak debelog creva: Uspešnije lečenje

Da bi lečenje bilo uspešnije neophodno je da uključimo i biološke lekove. Ono što je dobro je da se ovi lekovi nalaze na listi RFZO-a, a ono što je potrebno je samo proširiti indikacije kako bi ih svi pacijenti dobili u prvoj liniji lečenja, izjavio je Dr Vladimir Nikolić, onkolog, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.


Rak debelog creva predstavlja značajno zdravstveno opterećenje stanovništva, na šta nam ukazuju trenutne stope obolevanja i smrtnosti. Poseban problem predstavlja metastatska bolest koju u našoj zemlji prati veoma visoka smrtnost i ograničene terapijske opcije, izjavio je dr Feđa Đorđević, onkolog Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i dodao: – U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva i to je jedan od razloga zašto je mortalitet za 20-30% viši nego u razvijenim zemljama Evrope.

Ključ: Prevencija i rano dijagnostikovanje

U Srbiji, rak debelog creva 2. je vodeći uzrok umiranja među malignitetima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi. Približno 25% pacijenata već prilikom postavljanja dijagnoze ima metastatsku bolest, koja očekivano ima najlošiju prognozu. Ključ uspešnog lečenja su preventiva i rano dijagnostikovanje, pa je preporuka da svako ko ima više od 50 godina poseti svog lekara i prema potrebi uradi kontrolne testove, izjavila dr Jelena Jevtović,
lekar na specijalizaciji iz onkologije Univerzitetski klinicki centar Srbije.

Individualni pristup pacijentima

Svaki pacijent je priča za sebe i samim tim zahteva jedinstven pristup. Precizna medicina doprinosi uspešnom lečenju, jer omogućava da se na osnovu genetike, biomarkera i nekih drugih karakteristika sagledaju potrebe svakog pacijenta pojedinačno. Mi na taj način prilagođavamo terapiju pacijentu, jer ne reaguje svako isto na određeni lek. Na taj način se nude efikasnija rešenja.Naravno, kada govorimo o prevenciji, ona je ključna kako bi se izbegao rizik oboljevanja. Fizička aktivnost, kvalitetna ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta su prvi koraci u očuvanju zdravlja, upozorava Dr Siniša Radulović, klinički fatmakolog predsednik Udruzenja medikalnih onkologa Srbije.

Pročitajte i… Suhomesnati proizvodi podstiču rak debelog creva

Još reč-dve o vožnji i ciljevima koji bi unapredili lečenje

Vožnju je podržalo i udruženje Ulice za bicikliste, a vozilo se organizovanom rutom
centrom grada od Trga Nikole Pašića do Parka Ušće simboličnih 4.000 metara za 4.000 života obolelih od raka debelog creva u Srbiji svake godine. Učesnici su imali
plave maijce jer je plava simobol borbe protiv raka debelog creva.


Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) ima za cilj organizovano unapređivanje i razvoj medikalne onkologije i kvalifikovanog i merodavnog učešća i delovanja u funkcionisanju i razvoju sistema zdravstvene zaštite u Srbiji. Osnovali su ga medikalni onkolozi Srbije, koji uskladu sa opštim ciljevima, definišu i realizuju svoje programske aktivnosti i planove rada.

Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre je neprofitna, samostalna organizacija, posvećena borbi protiv karcinoma debelog creva, sa akcentom na ranoj detekciji, poboljšanju kvaliteta života pacijenata, dostupnosti savremene terapije i pružanju pomoći onima kojima je ona potrebna.

PR Pornpak Khunatorn/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.