Categories Majčinstvo, ZDRAVLJE

Reč stručnjaka: Sve o vantelesnoj oplodnji

Više od godinu dana pokušavate da dobijete maleno, najslađe stvorenje na svetu… L&Z i dr Gordana Kozarov iz specijalne bolnice “Perinatal” pripremili su za vas vodič kroz najvažnija pitanja u vezi sa vantelesnom oplodnjom…

Radite na tome… pa, skoro svakodnevno, ali ništa se ne dešava… Nije lako prihvatiti činjenicu da baš VAS DVOJE imate poteškoća. Međutim, to nikako ne znači da ih ne možete prevazići. Naravno, uz stručnu pomoć…

Koji su uzroci neplodnosti?

Prilikom prvog pregleda kod stručnjaka podvrgnućete se osnovnim testovima:

* spermiogram: ponavlja se dva puta u razmaku od tri meseca

* analiza hormonskog statusa

* HSG: metoda kojom se proverava da li su jajovodi prohodni

* SIS: provera tkiva u unutrašnjosti materice

* HSC: pregled materice iznutra

Ovi pregledi uglavnom nisu bolni, a svaki koji je za pacijenta neprijatan obavlja se pod kratkotrajnom anestezijom. Rezultati testova saopštavaju se istog dana a odmah se određuje i način lečenja. Svaki pacijent različito reaguje na propisanu terapiju, koja u nekim slučajevima mora da bude prekinuta ili zamenjena novom. Suprotno uvreženom mišljenju, u Srbiji je češći uzrok bračnog steriliteta – muška neplodnost.

 

Šta je to metoda IUI?

To je metoda ubacivanja laboratorijski obrađenih spermatozoida u matericu (metoda IUI), što je najjednostavniji oblik asistiranog oplođenja. Za oplodnju može da se koristi sperma partnera ili donora, a lekari se često opredeljuju i za njihovu kombinaciju. Sperma donora pravo je rešenje u slučaju da partner ima azospermiju (potpuni nedostatak spermatozoida) ili neko genetsko oboljenje. Ova metoda pokazala se neuspešnom kod pacijentkinja starijih od 38 godina. Njima se preporučuje da odmah pokušaju metodu in vitro fertilizacije.

Kako se obavlja oplodnja “in vitro”

Ovo je klasičan postupak veštačke oplodnje i podrazumeva izdvajanje jajnih ćelija iz jajnika i njihovo oplođenje van tela. Prethodno se hormonskom terapijom može izazvati pojačana proizvodnja jajnih ćelija, jer jajnici u najvećem broju slučajeva stvaraju samo jednu jajnu ćeliju mesečno. Izdvojena ćelija se oplodi u spoljašnjim uslovima, a onda se vraća u matericu. Prednost većeg broja proizvedenih jajnih ćelija jeste to što može da se izabere najkvalitetnija, koja će posle oplodnje biti vraćena u matericu. Jajovodi nisu potrebni u ovom procesu, što je vrlo važno za pacijentkinje kojima su operativno odstranjeni.

Kako se treba ponašati tokom hormonske terapije?

Nije potrebno da menjate uobičajeni način života. Seksualni odnosi dozvoljeni su skoro sve vreme dok traje hormonska stimulacija. Muškarac mora da se uzdržava od seksualnih odnosa samo dva-tri dana pre intervencije, kako bi u momentu davanja sperme njen kvalitet bio što bolji. Upozorenje: tokom hormonske stimulacije mogu da nastanu izvesni problemi, sa čim se pacijentkinja upoznaje u početku terapije. Ukoliko postoji realna verovatnoća da postupak neće biti uspešno završen, procedura se obustavlja na izvesno vreme, najčešće u slučaju da jajnici proizvedu ili previše ili premalo ili nijednu jajnu ćeliju. Ako je neophodno da se od programa odustane, pacijentima se to na vreme saopštava.

1 komentar

  1. Nije tačno da je praksa da se tri embriona vraćaju ženama starijim od 40, ja sam radila IVF u državnoj klinici, imala sam 30 godina, i vraćena su mi 3 embriona. Pitali su me da li želim 2 ili 3, ali pošto sam htela blizance, tražila sam tri, za svaki slučaj, i sad imam dva predivna dečaka! Da napomenem da smo uspeli iz prvog puta, prema tome, nemojte gubiti nadu, samo hrabro napred ka svom cilju!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA