90 sekundi do odličnog ZDRAVLJA

by | 17 juna, 2009

Šta kažete na to da smanjite rizik od srčanih oboljenja, steknete kondiciju i usporite starenje za manje vremena nego što traje blok reklama? OK, istina je da je za poboljšanje zdravlja potreban trud i vreme, ali ne u onoj meri u kojoj mislite da jeste. Da, morate svakog dana da vežbate pola sata i da spavate bar 7-8 sati. Međutim, vodeći eksperti iz najvažnijih oblasti zaštite zdravlja – nutricionisti, kardiolozi i onkolozi – znaju da primena jednostavnih metoda, koje ne oduzimaju mnogo vremena, može i te kako da poboljša zdravlje. Dakle, svaki dan odvojite minut-dva da biste bili zdravi, vedri i čili – tokom godina!


Lepota i Zdavlje - 90 sekundi do odličnog ZDRAVLJA

SPREČITE POJAVU KANCERA

* Jedite ljusku!

Najviše koristi od jabuke ima u njenoj ljusci. Istraživači su otkrili da više od 12 materija iz kore jabuke inhibira rast ćelija raka dojke, jetre i debelog creva. Ukoliko vas brinu hemijske materije kojima se jabuke prskaju radi zaštite, kupujte voće koje nije prskano.

* Uzimajte odgovarajuće dijetetske preparate!

Uzimajte dovoljnu količinu vitamina D i kalcijuma jer to znatno umanjuje rizik od kancera. Vitamin D poboljšava imunološku reakciju organizma, što je prva linija zaštite. Iako se ovaj vitamin stvara u koži, prilikom izlaganja suncu, eksperti tvrde da vitamin D u formi pilula zadovoljava potrebne količine. Preporučena dnevna doza iznosi 1.100 IU (internacionalnih jedinica).

– USPORITE STARENJE –

* Udišite miris lavande ili ruzmarina!

Miris lavande omogućava dobar noćni san. No, on može da vam pomogne i tokom dana. Istraživači su utvrdili da udisanje mirisa esencijalnog ulja lavande ili ruzmarina, u trajanju od pet minuta, smanjuje nivo hormona stresa (kortizol) u pljuvački za 24%. To je svakako dobra vest, jer ovaj hormon izaziva porast krvnog pritiska i pad imuniteta. Štaviše, udisanje mirisa esencijalnih ulja ovih biljaka pospešuje izbacivanje iz organizma slobodnih radikala, za koje se smatra da ubrzavaju proces starenja.

 – SMANJITE HOLESTEROL –

* Salatu pospite pistaćima!

Istraživači su utvrdili da grickanje pistaća (otprilike šaka ovog jezgarstog voća dnevno) tokom mesec dana snižava ukupni holesterol u proseku za 6,7%, a loš holesterol (LDL) za čak 11,6%. Logično, redukcija nivoa holesterola od velike je koristi: smanjenje ukupnog holesterola za 7% umanjuje i rizik od srčanih oboljenja za 14%. Inače, pistaći su jedan od najboljih izvora biljnih sterola, materija za koje je utvrđeno da redukuju apsorpciju holesterola. Ipak, imajte na umu kaloričnost ovog jezgarstog voća: 30 g sadrži 160 kalorija. Dakle, kada ih koristite za salatu, umešajte manje ulja ili preliva, a kada ih jedete pržene, neka to bude u količini koja može da stane u šaku.

*Uzimajte med umesto šećera!

Ova slatka namirnica od davnina se koristila u medicinske svrhe – kada se stavi na ranu, med deluje kao antibakterijsko sredstvo. No, naučnici kažu da med blagotvorno deluje na ceo organizam. Istraživanja pokazuju da usporava oksidaciju LDL holesterola – ovaj proces omogućava taloženje holesterola na zidovima krvnih sudova.

 

– UBLAŽITE VALUNGE –

* Dišite duboko!

Sporo, duboko udisanje vazduha iz stomaka može da smanji učestalost valunga čak za polovinu. Pad nivoa estrogena u organizmu delimičan je uzrok pojave valunga, ali eksperti veruju da i stres znatno doprinosi njihovoj pojavi tako što pojačava funkciju simpatičkog nervnog sistema. Rešenje: dišite duboko da biste podstakli parasimpatički nervni sistem, koji aktivira mehanizam za opuštanje. Tako ćete usporiti rad srca, opustiti mišiće i sniziti krvni pritisak. Sedite u udobnu stolicu i dišite što dublje možete. Udišite kroz nos, a izbacujte vazduh kroz usta. Zatvorite oči da biste izbegli vizuelne smetnje.

 

– ODRŽAVAJTE VID –

* Jedite jaja!

Svaka čast šargarepi, ali naučnici su otkrili da su jaja još bogatiji izvor karotenoida – antioksidanata koji su korisni za oči. Lutein i zeksantin jesu dva ključna karotenoida za održavanje zdravlja očiju. Zapravo, ove dve materije jedine su koje koriste makuli retine, odgovorne za centralni vid. Ipak, jaja ne sadrže toliko luteina i zeksantina koliko zeleno lisnato povrće, ali ljudski organizam efikasnije apsorbuje ova dva antioksidansa iz jaja. Zabrinuti ste zbog holesterola? Nemate razloga, kažu eksperti. Jedno jaje dnevno povećava nivo luteina u krvi za 26%, a zeksantina za 38%, ali ne podiže ni nivo holesterola niti triglicerida.


– SPREČITE UPALE –

* Jedite cerealije!

Integralne žitarice nisu samo korisne za regulisanje rada creva, uključujući i njihovo pražnjenje, već mogu i da vam spasu život. Istraživanja su pokazala da žene koje nedeljno pojedu 11, ili pak više, porcija integralnih žitarica, smanjuju rizik od smrti uzrokovane inflamatornim poremećajem za jednu trećinu u odnosu na žene koje ih ne konzumiraju. (Ali, šta je to upalni poremećaj? Bilo koja bolest koju karakteriše hronična upala, uključujući dijabetes, astmu i srčana oboljenja.) Dobar izbor: ovsena kaša, integralni smeđi pirinač, crni hleb, cerealije od integralnog zrna (za doručak), pšenica i kokice. Integralna zrna žitarica sadrže biološki aktivne delove biljke. A ono što biljku održava u životu, održava i onog ko je jede!


– IZGRADITE MIŠIĆNU SNAGU –

* Istežite mišiće nogu!

Ako često osećate napetost ili ukočenost u nogama onda će vam vežbe istezanja pomoći, ne samo da povećate fleksibilnost, već i da ojačate mišiće. Eksperti preporučuju vežbe istezanja tokom pet dana u nedelji.

 

– POJAČAJTE DEJSTVO ANTIOKSIDANATA –

* Dodajte avokado u salatu!

Povrće, nažalost, ima jednu manu: mnoge vrste gotovo su lišene masnoće, a ona je ipak potrebna u okviru obroka, kako bi organizam mogao da apsorbuje karotenoide (zaštita od kancera). U jednoj studiji, grupa ispitanika jela je salatu sa avokadom, a druga je uzimala salatu bez ovog voća. Analizom je potom utvrđeno da se u krvi ispitanika koji su pojeli avokado nalazilo pet puta više luteina, sedam puta više alfa-karotena i 15 puta više beta-karotena nego u krvi ispitanika koji nisu jeli salatu sa avokadom.

* Užinajte suve smokve!

Sve vrste suvog voća bogate su antioksidantima, ali su neke „manje popularne“ vrste baš najhranljivije. Istraživanja pokazuju da su suve smokve i šljive najbogatije hranljivim materijama. Jedna šaka suvih smokava (42 g) povećava „antioksidantski kapacitet“ – moć neutralisanja slobodnih radikala – za 9%. A to je dvostruko veći efekat nego kada se popije šolja zelenog čaja.

* Jedite voćnu salatu!

Antioksidanti „vole društvo“: mešavina pomorandži, jabuka, grožđa i borovnica pruža pet puta jače dejstvo antioksidanata nego kad se posebno jede svaka od ovih vrsta voća. Sastojci od kojih treba da napravite voćnu salatu, rangirani prema sadržaju fenola (vrsta hemijske materije iz biljaka koja snižava rizik od hroničnih oboljenja): brusnice, jabuke, crveno grožđe, jagode, ananas, banane, breskve, pomorandže i kruške.

 

– NEKA VAŠ OSMEH BUDE ZDRAV –

* Strasno ljubite partnera

Iako se u poljupcima uživa iz drugih razloga, stručnajci tvrde da su oni korisni i za oralno zdravlje. Naime, tokom ljubljenja pojačava se lučenje pljuvačke, a ona efikasno čisti zube od bakterija koje izazivaju karijes. U slučaju da nemate koga da ljubite, probajte žvakaću gumu bez šećera koja sadrži ksilitol.


– ZAŠTITITE ŽELUDAC OD BAKTERIJA –

* Snizite temperaturu u frižideru!

Ako je temperatura u frižideru iznad 4 stepena C, onda su namirnice u opasnoj zoni – to je temperatura pri kojoj bakterije počinju da se razmnožavaju. Konzumiranje hrane koja je čuvana na ovoj temperaturi znatno povećava rizik od trovanja hranom.

 

– SPREČITE GLAVOBOLJU –

* Podignite glavu!

Nepravilno držanje tela, a naročito glave, doprinosi nastanku glavobolje. Najveća greška većine ljudi jeste držanje pognute (ka napred) glave. Kada iz takvog položaja želite da podignete glavu, da biste nešto videli, vršite pritisak na nerve i mišiće u delu lobanje. Najčešći razlozi zbog kojih se glava drži u pognutom položaju jeste rad za kompjuterom. Fizioterapeuti predlažu primenu trikova koji će obezbediti pravilan položaj glave:

* Zamislite da na vrhu glave imate konopac koji je pričvršćen za plafon.

* Povremeno proverite da li se vaše uši nalaze u istoj ravni sa ramenima.

* Podesite kompjuter ili mobilni telefon tako da vas svakih pola sata „podsete“ da ponovite prva dva trika.

 

– ZADRŽITE MENTALNU OŠTRINU –

* Popijte dve šolje zelenog čaja svakog dana!

Studije potvrđuju da zeleni čaj održava nivo holesterola u krvi i može da smanji rizik od kancera. Najnovija istraživanja pokazuju da svakodnevno ispijanje zelenog čaja može da održi kognitivnu funkciju. Uostalom, tradicionalno ispijanje zelenog čaja u Japanu činjenica je koja objašnjava dugovečnost ovog naroda, kao i najnižu stopu demencije (uključujući Alchajmerovu bolest) u toj zemlji.

 

Tekst: Nataša Ćovin; foto: Dreamstime

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.