Da li je sigurno koristiti tampon tokom noći?

Šta kažu stručnjaci

by | 17 aprila, 2020
tampon

Tampon je taj koji rešava probleme tokom „onih dana u mesecu“, a da li može da napravi i problem?

Budimo realni, krvarenje od dva do osam dana (zavisno od ciklusa) je veoma iscrpljujuće. Sigurno vam se desilo da se uspavate i ne razmišljajući o tome kada ste poslednji put promenili tampon. Međutim, da li je sigurno da zaspate s njim?

Kratko rečeno, da, mogli biste da koristite tampon i tokom noći, ali nikako ne duže od osam sati. POGLEDAJ: Šta je tačno masaža grudi i kako je uraditi?

– Koristite tampon s najmanjom moći upijanja i ograničite trajanje upotrebe na najviše osam sati – savetuje Alisa Dvek, ginekolog iz Njujorka. To znači da morate da stavite tampon tik pred spavanje i navijete sat (plus, nikako ne pomerate alarm ujutru).

Ovo se temelji na uputstvima proizvođača koji savetuju da se tampona menja na svakih četiri do osam sati. Naravno, ako imate obilna krvarenja, tampon je potrebno mijenjati i češće. PROČITAJ I: Šta je tačno integrativna ginekologija?

Takođe tampona može da smanjiti rizik od bakterijske vaginoze ili infekcije, kaže ginekolog Piter Rizk.

tampon

Što je sa sindromom toksičnog šoka?

Za ovaj sindrom ste verovatno čuli u školi još pre nego što ste dobili prvu menstruaciju. Verovatno je bilo istaknuto i na nekom od pakovanja vaših prvih tampona.

Međutim, u slučaju da ne znate šta je ovo, reč o retkoj bolesti, ozbiljnoj i možda opasnoj po život, koja može biti prouzrokovana oslobađanjem toksina iz bakterija poznatih kao stafilokok aureus ili strep pyogenes, objašnjava dr. Dvek. POGLEDAJ: Neredovna menstruacija: 3 faktora koji će poremetiti ciklus

Postoje i drugi načini dobijanja ove bolesti, ali najčešće se povezuje sa veoma natopljenim tamponima koji se nose duže vreme. Naime, to tamponu daje više vremena za nakupljanje štetnih bakterija, prenosi InStyle.

Sindrom toksičnog stanja je ozbiljna stvar koje treba tako i shvatiti. U slučaju da primetite neobične simptome koji se ubrzano pojačavaju, poput temperature i osipa, mučnine, povraćanja, bolova u stomaku ili dijareje potražite pomoć lekara.

Ali, drage dame, sve dok upotrebljavate uloške, tampone, menstrualne čašice, druge proizvode za ciklus u skladu s njihovim preporučenim smernicama, rizik od dobijanja ovog sindroma je „veoma nizak“, ističe dr. Rizk. PROČITAJ: Nije glupo: Neugodna pitanja koja ste uvek htele da postavite vašem ginekologu

Sve u svemu, nije zabranjeno koristiti tampone tokom noći, ali vodite računa o tome da ih zamenite najkasnije osam sati od stavljanja.

lepotaizdravlje.rsGulivar/Gettyimages

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.