Categories Reč stručnjaka

Da li su fleke na licu opasne i kako ih ukloniti?

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

P: Poštovani, želela bih da proverim nešto što mi je izazvalo sumnju. Nemam mnogo mladeža na telu, ali na jednom od njih sam primetila nešto kao krastu koja zarasta ili kao mladež koji raste na već postojeći. Da li je to opasno ili je to sasvim normalno? Hvala unapred.

O: Poštovana, promena na mladežu u smislu pojave krastice, uvećavanja, izmene ivica i boje, treba da bude povod da se obratite dermatologu za pregled. Osim kliničkog pregleda, najčešće se uradi i dermatoskopija (pregled mladeža pod aparatom koji uveličava) i nakon toga se mladež redovno pregleda (prati) ili se predlaže uklanjanje. Kod mlađih osoba broj mladeža se uvećava u toku života, kao i pri izlaganju UV zračenju, a oni koji imaju veći broj mladeža su u većem riziku za pojavu nekih od tumora kože.

S poštovanjem, mr sci dr Olga Osipov, dermatovenerolog Doma zdravlja MediGroup Bulevar

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imam 38 godina i do pre četiri godine nisam imala nikakvih problema sa kožom lica. Međutim, na moju veliku žalost, pojavile su se fleke na čelu, obrazima i nosu. Probala sam sve moguće kreme, ali nikakvog poboljšanja nije bilo. Fleke su mi se još više raširile po licu. Čula sam da jedino laserom mogu da ih uklonim. Da li je to jedina opcija? Hvala unapred na odgovoru.

O: Poštovana, fleke na licu (melasma) nastaju zbog uticaja ženskih polnih hormona i dejstva UV zračenja (sunca). Prevencija, odnosno sprečavanje nastanka i pogoršavanja postojeće situacije, jeste striktna zaštita kremama sa visokim zaštitnim faktorom (UVA/ UVB SPF 50+) i šeširima, boravak u senci itd…

Uklanjanje fleka se preporučuje kad se završi letnja sezona (od kraja septembra). Kombinacija krema za izbeljivanje koje sadrže hidrokvinon i nekoliko hemijskih pilinga voćnim kiselinama (sa povećavanjem koncentracije kiselina) je obično efikasna. Javite se za pregled, terapija može da bude uspešna. No, ako postoji razlog, najčešće hormonski, za nastanak fleka i ako se izlažete UV zračenju, ponovna pojava fleka je moguća.

S poštovanjem, mr sci dr Olga Osipov, dermatovenerolog Domaa zdravlja MediGroup Bulevar

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA