Kako sačuvati VID pri radu na kompjuteru

by | 9 juna, 2010

Studije pokazuju da se pri radu sa kompjuterima naše oči opterećuju više nego što je preporučeno. Na sreću, to ne može prouzrokovati ozbiljnija oštećenja vida, posebno ako se pridržavamo određenih mera predostrožnosti.

 

 

Upotreba kompjutera postala je sastavni deo rada i života mnogih ljudi. Prema izveštaju iz 2004. godine 143 miliona ljudi u Americi koristi kompjuter svakog dana, uključujući i 54 miliona dece.

 

Kompjuteri zasigurno čine naš posao lakšim i efikasnijim, ali nažalost, istovremeno kompjuteri utiču i na naše zdravlje.

 

Prema navodima Američke optometrijske asocijacije 70 do 75 odsto onih koji rade na kompjuteru ima probleme sa vidom i to stanje je nazvano Sindrom kompjuterskog vida, a svake godine se broj novih slučajeva povećava za milion.

 

Sindrom kompjuterskog vida se definiše kao naprezanje očiju udruženo sa prolongiranom upotrebom kompjutera.

 

Studije pokazuju da se pri radu sa kompjuterima učestalost treptanja smanjuje i do pet puta, a retko i nekompletno treptanje može uzrokovati suvoću, crvenilo i iritaciju očiju zbog bržeg isparavanja suznog filma.

kompjuter

Postoje različite mere koje radnici i poslodavci mogu da preduzmu kako bi se smanjili ili sprečili simptomi, pri čemu je pregled oka najvažniji.

 

Naprezanje oka često je uzrokovano intenzivnim svetlom koje dolazi spolja ili iznutra. Pri korišćenju kompjutera ambijentalno osvetljenje bi trebalo da bude upola od onog koje se koristi u većini kancelarija.

Potrebno je eliminisati spoljašnje svetlo navlačenjem zavesa ili roletni, a takođe, treba smanjiti i unutrašnje osvetljenje koristeći nekoliko sijalica ili fluorescentnih štapova. Ako je moguće, monitor treba namestiti tako da prozorsko svetlo dolazi sa strane.

 

Oftalmolozi savetuju da svakih 30 minuta treba gledati van ekrana komjutera i fokusirati pogled na udaljene predmete oko 20 sekundi. Takođe, po pet do 10 sekundi bi trebalo fokusirati čas bliske, čas daleke objekte do desetak puta.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.