Categories Reč stručnjaka

Ne bacajte novac! Mitovi o preparatima za jačanje imuniteta kojima nije dokazano delovanje

Pored sveg tog blaga iz prirode, još uvek ima ljudi koji se razbole? Razlog tome, navodi farmakolog Vladimir Trkulja, uglavnom je u činjenici da raznovrsni blagotvorni ekstrakti svakojakog bilja često nemaju gotovo nikakav efekt na pojavu malignih, kardiovaskularnih ili bilo koje druge bolesti pa tako ni na imunitet u svrhu čijeg se poboljšanja konzumiraju.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Predstavljamo vam osam takvih proizvoda na koje vam je džabe da bacate novac.

Ekstrakt semenki grejpa

Nezavisno o tome hoćete li da ga kupite u DM-u za  ili biljnoj apoteci, sagovornici “Jutarnjeg” upozoravaju kako nema nijednog zdravstvenog dokaza da bi ekstrakt citrusa delovao na imunitet.

“Citrusi se koriste u kozmetici jer sprečavaju razmnožavanje gljivica i bakterija, ali nema dokaza da ga Evropska agencija za lekove registruje za poboljšanje imuniteta”, upozorava Anita Galić.

Pročitajte i…Kako sa samo četiri limuna, spremljena na poseban način, da ojačate imunitet

Pečurke šitake 

U DM-u je moguće kupiti kapsule ovih pečuraka na kojima stoji kako “sadrže vitamin C koji pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sastava”.

Galićeva napominje kako ni za jednu pečurku nema dovoljno zdravstvenih dokaza da bi imale ikakvog uticaja na imunitet, ali ih proizvođači zato “vežu” uz vitamin C kako bi ih lakše prodavali.

Nastavak na sledećoj strani…

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA