Ne očajavajte što ste SINGL, izgleda da BRAK GOJI!

by | 19 septembra, 2009


Moja dobra prijateljica je u braku već nekoliko godina i to se vidi. U poslednje vreme, doduše, najbolje se vidi po njenom obimu struka i novom konfekcijskom broju. I ne, nije u „blaženom stanju“, mada postoji sumnja da njen dragi jeste. Ako nije, onda se opasno prejeo poslednji put kad sam ga videla.

Da li brak gojiDa li nakon što stanemo na ludi kamen, šansa da stanemo u svoje omiljene farmerke postaje sve manja?
Najnovija istraživanja su pokazala da bračni parovi imaju duplo veće šanse da postanu gojazni u odnosu na svoje vršnjake koji su u vezi, a pogotovo u odnosu na one koji su singl. Da stvar bude još gora, brojke nikako ne idu u korist „lepšeg pola“. Naime, pokazano je da su žene u preko 60% slučajeva „nabacile koje kilo“ u prvoj godini braka, za razliku od njihovih partnera koji su uspešno održali svoju težinu. Čak su i istraživanja sprovedena na teritoriji Republike Srbije pokazala da je najveći procenat osoba sa idealnom težinom među neudatima i neoženjenima.

Dok naučnici još uvek tragaju za razlozima koji „i u dobru i u zlu“ pretvaraju u „i u slasti i u salu“, postoje nagađanja koja mogu donekle objasniti ovu pojavu.

  • Prva stvar, koja je verovatno svima pala na pamet, jeste da ljudi u braku više nemaju toliku potrebu da vode računa o svom izgledu budući da su pronašli osobu sa kojom žele da provedu svoj život i lov se tu završava.

  • Zatim, mnogi parovi se slažu oko toga da obroci postaju neka vrsta porodičnog rituala. Partneri često kuvaju kako bi impresionirali svoju drugu polovinu, češće ostaju kod kuće ispred TV-a, a mnogi priznaju da se jednostavno previše opuste.

  • Konačno, postoji fenomen tzv. oponašanja bihevioralnih šablona, što bismo mogli da prevedemo kao „s kim si takav si“. Naime, dokazano je da imamo tendenciju da se ponašamo slično kao osobe sa kojima provodimo najviše vremena. Dovoljno je da se jedan partner ne bavi fizičkom aktivnošću ili da konzumira veće količine hrane, drugi je već nabacio 5 kila.

Bilo kako bilo, činjenica jeste da parovi koji žive zajedno, bili oni venčani ili ne, dele mnoge stvari, pa i šablone ponašanja i aktivnosti. Međutim, ukoliko je toliko jednostavno pokupiti negativne navike, koliko teško može biti usvojiti one pozitivne?

 

Kako bismo izbegli masovne brakorazvodne parnice, poslušajte nekoliko jednostavnih saveta stručnjaka:

 

  • 1. Bar jednom nedeljno idite u nabavku i dogovorite se da birate isključivo zdrave, sveže namirnice ili namirnice sa smanjenom kalorijskom vrednošću.
  • 2. Eksperimentišite sa novim, zdravim receptima. Neka kuvanje postane vaša zajednička aktivnost u kojoj ćete uživati.
  • 3. Sedenje ispred TV-a zamenite večernjom šetnjom. Nećete ni osetiti da vežbate, a i lepše ćete spavati.

 

Dakle, postavite primer svom partneru, odredite ciljeve, motivišite i podržavajte jedno drugo, imajte dobar plan zdrave ishrane, održavajte kvalitetnu komunikaciju i ne zaboravite na fizičku aktivnost.

 

Tekst: Jovana Lopičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.