Oterajte koksaki jačajući imunitet!

by | 4 februara, 2011

Infekcija koksaki vriusom najčešće se javlja kod školske dece i tinejdžera, i uslovno se može svrstati u bolesti prljavih ruku, jer je izvor zaraze sekret iz ždrela i stolice. Prljava voda i ruke glavni su prenosioci virusa, koji van tela može da preživi i po nekoliko dana. Infekcija se javlja tokom cele godine, a karakteristična je za periode učestalijih kontakata među decom, kada mališani dugo zajedno borave u zatvorenom prostoru.

Koksaki

Infekcija
Razlikuju se dve vrste ovog virusa – tip A koji je po dejstvu mnogo jači i tip B – slabiji, ali i potencijalno opasniji, jer može da napadne srčani mišić i izazove infekciju sa dugotrajnim i teškim posledicama. U slučaju da je organizam napadnut virusom tipa A, promene su uočljive na šakama, stopalima ili u ustima, gde nastaju bolni plikovi i izrasline. Javljaju se povišena temperatura, groznica, malaksalost, kao i otok limfnih čvorova na vratu. Iako infekcija počinje burno, otproniji organizam uglavnom može da se izbori sa virusom, pa simptomi prolaze već nakon nekoliko dana mirovanja.

Koksaki, međutim, napada i druge delove tela, najčešće oči, kada uzrokuje konjuktivitis, dok u slučaju težih oblika infekcije postoji rizik od pojave meningitisa. Odrasli bolesnici, pogotovo oni sa slabijim imunitetom, izloženi su većem riziku od nastanka srčanih tegoba – upale srčane maramice i mišića, čiji su glavni simptomi malaksalost, lupanje srca i ubrzano disanje. Ovo se najčešće dešava ukoliko se bolest ne otkrije na vreme, a dalje zanemarivanje simptoma može da dovede do trajnog oštećenja srčanog mišića.

Koksaki

Dijagnoza i lečenje
Prisustvo koksaki virusa nije moguće otkriti standardnim biohemijskim analizama. Zbog toga se, u slučaju da se posumnja na infekciju, krv bolesnika ispituje posebnim testovima. Pošto protiv virusa ne postoji terapija, lečenje je simptomatsko, a podrazumeva i jačanje imuniteta, što će pomoći da se organizam sam izbori sa izazivačem bolesti.

Ukoliko su koksakijem napadnuti srčani mišić i maramica, neophodno je dugo mirovanje i uzdržavanje od težih fizičkih aktivnosti. Ishranu treba bazirati na namirnicama bogatim vitaminima, a osim lekova i suplemenata, savetuje se i konyumiranje biljnih preparata, čajnih mešavina i napitaka, koji će efikasno ublažiti tegobe, ojačati imunitet i smanjiti broj virusa u telu.

KoksakiZa jačanje imuniteta preporučuje se cvekla, rotkvica, šargarepa, koren maslačka, hajdučka trava, list jagode, divlji bosiljak, borovnica, ehinacea, kantarion, kopriva, kao i preparati na bazi meda. Kora vrbe je, na primer, jedan od retkih „prirodnih neprijatelja“ virusa, jer je bogata salicilatima, jedinjenjima čija je struktura ista kao i ona koju ima aspirin, pa deluje protivupalno i ublažava bolove. Jedan od najefikasnijih prirodnih preparata za jačanje srca jeste virak, dok je beli luk delotvoran u sve tri kategorije, jer čuva organizam od virusa, jača imunitet i štiti srce.

Koksaki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.