Pet saveta da brže zaspite

by | 26 novembra, 2009

Važnost dobrog sna za kvalitetan život i dobro zdravlje poznata je svima. Evo kako taj san i osigurati…

 

Brze zaspite

 

Loše spavanje i manjak sna nikako ne biste smeli da zanemarite. Cena neurednog spavanja ogleda se u lošem radu na poslu, zabušavanjem u polnom životu i u opštem zdravlju.

Kod žena je čak zabeležena nagla promena ponašanja posle neispavanosti – često se manifestuje neprijateljstvom, ljutnjom i netrpeljivošću, a poznato je i da se povećava rizik od dijabetesa i oboljenja srca. Evo šta biste trebalo da pokušate da uradite kako biste se dobro naspavali.

 

SpavanjeBlokirajte iritantne zvukove
1. Rešite se neprijatne buke. Suprug koji hrče, đubretarski kamion koji pravi buku, zidni sat koji iritantno kuca… rešite se svega toga tako što ćete da pustite sebi uspavljujuću i umirujuću muziku.

 

Vežbe za bolji san
2. Pripremite svoje telo za san. Kad legnete u krevet, najbolje vam je da upotrebite tehniku koju preporuča Ketrin Darlej sa Instituta za naturopatsku medicinu iz Sijetla. Naime, stegnite nožne prste jedan uz drugi i brojite do sedam, a zatim ih opustite. Ponovite to za svaku mišićnu grupu, od nožnih prstiju do vrata.

 

Dnevnik spavanja
3. Vodite beleške. Vaša svakodnevna rutina veoma utiče na vaš san. Dnevnik spavanja bi vam mogao pomoći da otkrijete šta vam najviše ometa prijatnu noć u krevetu. Stefani Silberman, autorka priručnika „The Insomnia Workbook“, kaže da biste trebalo da zapisujete koliko kofeina dnevno konzumirate, kad i koliko vežbate, šta jedete, kad idete u krevet i kad se budite, kao i koliko ukupno ste uspeli da odspavate. Zatim svoje beleške pokažite lekaru ili stručnjaku za poremećaje u spavanju.

 

Svežina garantuje kvalitet
4. Održavajte svežinu. Ljudi lakše zadremaju i zaspe kad je u sobi malo svežija temperatura, kaže Silberman. Namestite temperaturu u sobi bar tokom noći da bude nešto niža od sobne. A ako vas muče napadi noćnog znojenja i toplotni udari zbog kojih se otkrivate, pokušajte sa rashlađujućim dušecima, posteljinom koja sprečava znojenje ili sa laganim pamučnim pidžamama.

 

Spavanje

 

Bez dugih razgovora
5. Krevet je za opuštanje. Umesto da raspredate o događajima proteklog dana kad ste već legli, pokušajte da ozbiljne razgovore i priče obavite barem dva sata pre spavanja tako da vam um nije opterećen problemima. Stručnjaci savetuju da pre sna zamislite neku umirujuću scenu, poput plaže ili planine. Tokom vremena naučićete mozak da se sve brže opušta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.