Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Kako se osloboditi stresa?

by | 27 novembra, 2015

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, dve-tri godine unazad u epizodama od po nekoliko meseci imam depresivna raspoloženja. Poslednje i trenutno traje sada oko mesec dana. Uvek sam to otpisivala na račun stresa zbog učenja i studiranja, ali kako se to stalno ponavlja, ne znam da li zaslužuje pažnju. U tim periodima sam bezvoljna, nemam motivaciju ni za šta, ne samo za obaveze već ni za lična interesovanja i hobije. Stalno sam umorna, pospana, sa bolovima u kostima, i mogu u bilo kom trenutku tokom dana da zaspim i odspavam po 2-3 sata. Apetit mi varira, nekad jedva jedem, a nekada imam nalete gladi. Koncentracija mi je jako umanjena kao i sposobnost pamćenja. Kako imam hipotireozu uzrokovanu Hašimotovim tireoiditisom, mislila sam da je moguće da je sve i zbog toga, međutim, nivoi hormona su u redu trenutno. Takođe, imam istoriju psihičkih bolesti u porodici, mama se leči zbog šizoafektivnog poremećaja, a njena dva rođena strica su bolovala od šizofrenije. Hvala unapred,
O: Poštovana, neophodno je da se javite stručnjaku neuropsihijatru jer ovo što navodite može biti i depresivna reakcija na neku stresnu situaciju, ali s obzirom na to da imate u porodici već neku istoriju psihijatrijskih bolesti preventivno obavezno posetite psihijatra. U svakom slučaju, ne bi bilo loše da krenete i sa psihoterapijom.
S poštovanjem, Dr Aida Zonjić, psiholog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, ove godine sam krenula na fakultet. Preselila sam se iz malog mesta u veliki grad. Odvojila se od porodice. Od tada, svakodnevno imam tegobe. Buđenje u toku noći, lupanje srca ujutro, gušenje, probadanje u grudima. Postala sam nezainteresovana za sve, ne mogu da se koncentrišem na učenje i život mi se sveo na svakodnevno plakanje. Takođe, tu je i preispitivanje, želja za prebacivanjem na drugi fakultet ili napuštanje istog. Bila sam odličan učenik i učenje mi nikada nije predstavaljalo problem. Ne znam više kako da se oraspoložim. Molim vas za pomoć. Hvala unapred.
O: Ovo što navodite je svojevrsna reakcija na stres, a u konkretnom slučaju stres za vas je bio odlazak u drugi grad na studije i promena u svakom pogledu. Potrebno je da se javite na razgovor kod psihologa ili psihoterapeuta da biste naučili kako da se izborite sa trenutnim poteškoćama. Više se krećite u prirodi, bavite se sportom, nekom razonodom i družite se. Preispitajte se da li je izbor fakulteta učinjen pravilno. Potrebno je da posvetite pažnju sebi i svojim pravim motivima, a iznad svega svojim osećanjima. Budite u dodiru sa njima.
S poštovanjem, Dr Aida Zonjić, psiholog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, ćerka mi je izuzetno osetljiva, a moguće i razmažena. Kod nje su se razvili jaki strahovi od zubara, bolesti i slično. Nakon rođenja brata imala je i fazu mucanja, koja je uspešno otklonjena. Jako je emotivna i krhka, mada na prvi pogled i pri razgovoru sa njom ljudi nemaju takav utisak. Na moje pitanje zašto plače, kaže da joj suze same teku. Čini se da teško podnosi promene, ali me zanima kako se postaviti prema njoj u budučnosti. Molim za vaš savet. Hvala unapred.
O: Vi ste brižna majka koja očigledno dobro poznaje svoje dete, što je dobar i neophodan uslov da biste joj pomogli. Samim tim što je njeno mucanje prevaziđeno znak je da umete da se nosite sa njenim poteškoćama. Nastavite da budete senzitivni za njene reakcije i ponšanje, a ako je potrebno posetite i nekog dečijeg psihologa sa njom da zajedno vidite u čemu je pravi uzrok njene hipersenzitivnosti. Možda je bila i malo prezaštićena ili pak razmažena, pa je rođenje brata bilo okidač da se pojave simptomi. Ovo je samo pretpostavka, ali je u svakom slučaju dobro da nastavite da pratite, ali i da joj dajete podršku da ojača.
S poštovanjem, Dr Aida Zonjić, psiholog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, danima me muči problem koji imam od nedavno sa nekim sa kim se viđam već mesec i po dana. Naime, on je već u braku, za koji ga veže samo dete, a ženu ne voli i sklon je ka tome da menja partnere, jer se tako prazni i to ga ispunjava, sve to bez obaveze! Sa nama je to sada drugačije, stalo mu je do mene i želi me pored sebe, ali… Prvih nekoliko puta kada smo vodili ljubav bilo je sve u redu. Međutim, sada se dešava da gorimo od strasti tokom predigre, ali pred sam seksualni čin njemu splasne erekcija. Želimo da ostanemo zajedno, ali nas ovo jako rastužuje i muči. Kaže da kada sa ženom ima odnos to traje 15 minuta, i sve protekne ok, samo se isprazni, bez maženja, bez emocija. Mnogo sam tužna. Šta može biti problem? Moje mišljenje je da su se kod njega pojavile emocije i da ima tremu i strah da neće ispuniti moja očekivanja i da me neće zadovoljiti. Pomozite mi molim vas. Hvala unapred.
O: Rekla bih da je kod vašeg partnera problem emocionalne prirode i da je on verovatno emotivno nezreo čim ima ovakve seksualne simptome kao i jaku potrebu da menja partnerke. Na vama je sada da vidite sa sobom šta je to što želite i šta stvarno osećate prema njemu. On je istovremeno i zauzet, odnosno oženjen, što dodatno može da komplikuje vašu vezu. Rešenje je u iskrenom razgovoru kao i vašoj realnoj proceni i shvatanju same sebe sa akcentom na realnosti i tome koliko vam ovakva veza i ovakav partner mogu ispuniti vaše želje i zadovoljiti vaše potrebe.
S poštovanjem, Dr Aida Zonjić, psiholog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.