Categories Pitajte stručnjaka

Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Šta izaziva nadutost stomaka?

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, već duže vreme imam problem sa stomakom. Svako jutro, naime, imam retku stolicu. Često osećam nadimanje, pomalo i mučninu. Sve se to pojavilo posle stresnog perioda i nikako ne prestaje. Išla sam kod nekoliko gastroenterologa koji su mi dali dijagnozu iritabilnih creva. Ne znam da li da jedem ili ne, kao ni šta, jer mi je od bilo kog jela mnogo gore. Rezultati krvi su svi u redu, a nekoliko puta sam radila i UZ stomaka, i ti nalazi su bili dobri. Rendgenski snimak želuca je, takođe, uredan, irigografija u redu (radila sam je pošto se plašim kolonoskopije), okultno krvarenje više puta negativno, fekalni kalprotektin jednom bio 45, a posle mesec dana 57 (dozvoljeno je do 50). Više puta je pronađena gljivica Kandida u stolici, na koju doktori ne reaguju i kažu mi “da smirim živce”. Inače, imam 40 godina i uvek sam bila pomalo anksiozna. Osim problema sa stomakom, nemam nikakvih drugih tegoba. Ne znam više kome da se obratim i šta da radim. Molim za vaše stručno mišljenje i savet. Unapred hvala.
O: Poštovani, vrlo verovatno da i imate “nervozna creva”, ali to ipak treba dokazati kolonoskopijom (nemojte je se plašiti jer se radi i u opštoj anesteziji!). Za Kandidu je potrebna stroga dijeta koja ne sadrži ugljene hidrate i kvasac, tako da bi toga trebalo da se pridržavate, a ako je veliki broj izolovan i da se piju antimikotici (lekovi protiv Kandide) jer ume da bude veoma uporna!
S poštovanjem, dr Rastko Radović, gastroenterolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, već duže vreme imam problem sa usporenim metabolizmom, a samim tim i neredovan odlazak u toalet. Šetam, vozim bicikl, radim, ali se uprkos svemu dešava da po dva -tri dana nemam veliku nuždu. Inače, potpuno sam promenila i način ishrane i već oko dve godine pazim šta jedem, ali je problem i dalje prisutan. Molim vas da me posavetujete šta bi moglo da mi pomogne. Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovani, nadam se da u ishrani koristite dosta vlakana (žitarice, musli, salate i slično) kao i da pijete dosta tečnosti. Ako to nije dovoljno, pokušajte s lakšim laksativima i uradite kompletnu laboratorijsku analizu krvi, kao i nalaz stolice na okultno krvarenje. Dolazi u obzir i kolonoskopija.
S poštovanjem, dr Rastko Radović, gastroenterolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, već duže vreme imam problem sa želucem. Naime, kada pojedem nešto što je od belog brašna, jabuku, bananu i slično, stomak mi se naduva i imam jake bolove. Tada popijem Ranitidin i nakon nekog vremena mi bude bolje. Inače, stolica mi nije redovna, a dok čekam da stignem na red kod lekara molila bih za vaše mišljenje šta bi mogao biti uzrok tegoba, kao i šta da radim? Hvala unapred.
O: Poštovana, treba uraditi kompletnu laboratorijsku analizu krvi i urina, dati stolicu na analize (okultno krvarenje, Ag na HP), UZ abdomena pa pokušati sa lekovima da se poboljša varenje i u gornjem i donjem delu digestivnog trakta. Dolazi u obzir i ispitivanje nepodnošenja glutena u ishrani (transglutaminska i antiglijadinska At). Normalno, planirati gornju i donju endoskopiju! Moguće da imate problem sa gastritisom i “lenjim crevima”, ali to treba dokazati endoskopijama.
S poštovanjem, dr Rastko Radović, gastroenterolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imala sam osećaj probadanja i tupog bola u predelu želuca, koji je bio propraćen nadutošću želuca i gorušicom. Uradila sam sve propratne analize i bile su negativne, nakon čega su se simptomi i dalje nastavili. Šta bi trebalo dalje da uradim, pošto simptomi i dalje traju? Hvala unapred.
O: Poštovana, treba da jedete često, a po malo i to hranu koja vam prija, kao i da pijete lekove za umanjenje kiseline u želucu i brže varenje. Obavezno uradite analize na Helikobakter pilori! Dolazi u obzir i gastroskopija.
S poštovanjem, dr Rastko Radović, gastroenterolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

1 komentar

 1. Postovani,

  Imam problem sa stolicom poslednjih 4 i po meseca. Problem je poceo posle nedelju dana prejedanja i alkohola. Pocetni simptomi su bili neformirana stolica, gasovi, nadutost, krcanje i pretakanje u crevima i blagi setajuci bolovi po stomaku. Lekaru sam se obratio posle posle 20 dana, do tada nisam prIdavao znacaju moje stanje. Uradjen mi je UZ, sve je bilo u redu, samo je jetra masnija. Doktor mi je rekao da korigujem ishranu i da ce se stanje samo srediti. Stanje se popravilo ali samo na nekoliko dana. Posle toga primecujem stolicu sa nesvarenim delovima povrca. Nekoliko dana posle toga odlazim kod gastrointer. radim krvnu sliku, stolicu na krvarenje i korprokulturu, svi rezultati su u redu. Na moj zahtev radim i kolonoskopiju, koja je takodje u redu I UZ-isti nalaz kao i prvi put. Odradio sam i kalprotektin koji je takodje ok.Doktor mi prepisuje Orvazil koji uz probiotike pijem 7 dana, 3 dana posle terapije stolica se stabilizuje i prestaje krcanje i pretakanje. Inace do ovog dana je proslo mesec i deset dana, i u ovom periodu sam izgubio 8kg. Tacno je sam korigovao ishranu, izbacio secere i alkohol 100%.Inace sam imao 103kg na 179cm, dosta sam bio gojazan. Stanje stabilizacije traje nekih dvadesetak dana i polako se vraca na staro, nevormirana stolica 2-3 puta dnevno, od zute do svetlo braon boje sa nesvarenim delovima povrca i krcanje i pretakanje u crevima. Doktor kaze IRITABILNI KOLON, tako je kako je. Posle nekoliko dana odlazim kod poznate doktorke sa KCS, radim pregled, UZ i doktorka mi daje da uradim opsirne analize krvi (KKS SA MCV I LE FORM, SED, CRP, FIBRINOGEN, GVOZDJE,TIBC, UIBC, TRIGLIC, HOLESTEROL, KRETININ, UREA, FERITIN T3, TSH, CA19, VIT B12, FOL.KIS, VIT.D3, AMILAZE U KRVI I URINU, ALT, ALP, AST, GGT, FERITIN, ALBUMINE, UK.PROTEINE, PV, INR. Svi rezultati su u granicama normale, oblicni kako kaze doktorka, jedino je vit.D3 ispod granice i vit. B3 je u granici ali je doktorka rekla da on treba da bude na gornjoj granici. UZ kao i prethodna 2 puta. Prepisuje mi terapiju vig kapi, vit b12, colospa R.Dijagnostikuje mi IBS i gastritis i kaze da sam indikovan za gastroskopiju. Posle nekoliko dana radim analizu stolice na HELIKO B. rezultat je pozitivan, odlazm kod prvog doktora, radim gastroskopju i pocinjem sa terapijom za HELIKO. Nakon zavrsene terapijee posle 3 dana se stolica opet stabilizuje, oblik, boja, nema nesvarenog povrca. To stanje traje desetak dana i evo vraca se na staro. U medjuvremenu za mesec i po dana sam smrsao jos 2 kg, a u poslednjih mesec dana nekako odrzavam kilazu, i dalje imam visak kilograma.

  Da napomenem da sam svo ovo vreme pod konstantnim stresom, mogu reci u depresiji.
  Vrlo lose spavam, izgubio sam interesovanje za sve, radim samo ono osnovno i to mehanicki. Imam suprugu i dve zlatne cerke, kojima ne mogu da se posvetim kako treba.

  Ono sto mene najvise brine je taj kubitak kilograma, tacno je dam dosta korigovao ishranu kada sam izgubio 8 kg, ali od tada jedem manje vise normalno, samo sto izbegavam alkohol i secere, a izgubio sam 2kg.

  Takodje razmisljam o tome, da mi je 2 puta posle terapije antibioticima bilo bolje, da oni nisu samo primirili neku bakteriju, parazita…da li mi treba drugacija terapija antibioticima. Za 3 nedelje treba da odradim kontrolni test na Heliko B. Da, pronadjena mi je i kandida u stolica, ali doktori kazu da to nije nista

  Inace, i doktor i doktorka kazu da je sledeci korak psihijatar, ali ja ne mogu da ubedim sebe da mi nije nista i odem psihijatru.

  Izvinjavam se na opsirnom pisanju

  Molim Vas da mi date vase misljenje i neki eventualni predlog

  Hvala Unapred

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA