Categories Pitajte stručnjaka

Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Šta uzrokuje dugotrajnu temperaturu?

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, moja sestričina od 14 godina već mesec i po dana ima temperaturu koja se kreće do 37.9. Radila je KS, CRP, Fibrinogen, AST, ALT Urinokulturu, RTG pluća, te i analite zvuka stomaka i svi nalazi su uredni. Nema vidljivih uvećanih limfnih čvorova. Radila je i analize na EBV virus. Iz laboratorije su nam javili da je taj virus nekad imala, ali da ga sada nema. Mene interesuje da li je zbog tog virusa mogla nastati ova temperatura ili treba dalje da tragamo za uzrokom? Šta nam predlažete? Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovana, vaša sestričina je prebolela infektivnu mononukleozu sa blagim simptomima, neopaženo i nedijagnostikovno. Komplikacije ove bolesti su izuzetno retke i javljaju se kao zapaljenske promene na srcu i nervnom sistemu. Malaksalost i zamor su uobičajeni do tri meseca po ozdravljenju uz ograničenje fizičkog napora i zabrane bavljenja sportom. Uzroci produženog febrilnog stanja mogu biti brojni i nastati kao posledica:
– infekcije virusima, bakterijama, gljivama i parazitima
– zapaljenjskih oboljenja vezivnog tkiva i malih krvnih sudova
– hematoloških oboljenja
– kardiovaskularnih oboljenja
– oboljenja centralnog nervnog sistema
Izabrani pedijatar će posle iscrpne anamneze i fizikalnog pregleda odrediti koje dopunske analize treba sprovesti. Ukoliko su svi traženi rezultati uredni, ovo stanje se može protumačiti kao posledica burnih metaboličkih i hormonskih promena u pubertetu.
S poštovanjem, dr Vesna Bogdanović, pedijatar, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA