PMD uništava vaš život?

by | 5 avgusta, 2009

Sve veći broj žena pati od tegoba koje mnogi lekari ne žele da označe kao hormonski poremećaj. Ma, o čemu se radi? Idemo postepeno (nećemo odmah da vas uzrujamo).

Dakle, koja od nas još nije osetila neizdržljivu potrebu za čokoladom, besnela bez razloga, ili se utapala u suzama dok traje „ono“ vreme u mesecu? No, dok većina žena može da se identifikuje sa idejom mini ludila pre menstruacije, šta se dešava kad potreba za određenom hranom postane zavisnost, a promene raspoloženja bukvalno ugrožavaju život?


Lepota i Zdravlje - PMD unistava vas zivotE, tada je reč o ekstremnom obliku predmenstrualnog sindroma, ili PMD-u (premenstrualna disforičnost), koji uništava život sve većeg broja žena. Simptomi disforije poznati su većini nas – pojačana nervoza, depresivnost, anksioznost, plačljivost. No, intenzitet u kojem se javljaju jeste ono po čemu se razlikuju žene koje pate od PMD-a. Zamislite tipične tegobe koje proživljavate svakog meseca u PMS-u, pomnožite ih sa 100, i shvatićete o kakvim je mukama reč. Iako do sada možda niste čuli za ovo stanje, od PMD-a pati, prema procenama stručnjaka, čak svaka dvadeseta žena.

 

Većina istraživanja ovog hormonskog poremećaja obavljena je u SAD i Britaniji. Ipak, današnji način života, i fizičke i psihičke promene kao posledica ovog stanja, utiču da se broj ugroženih žena povećava na globalnom nivou. Koji je osnovni pokazatelj da je PMS prerastao u PMD? Kad predmenstrualni simptomi uzrokuju previše nervoze, osetljivosti, ili depresivnosti, kao i potpuni gubitak kontrole i poremećene odnose sa partnerom, prijateljima i kolegama, žena se nalazi na graničnoj liniji PMD-a. A ekstremne emotivne reakcije, kao i ekstremni oblici ponašanja, od 10 do 14 dana pre menstruacije, potvrđuju dijagnozu. Inače, najčešći odgovor žena koje pate od PMD-a, prilikom opisivanja onoga što osećaju glasi: „Kao da se neka druga osoba nalazi u mojoj koži!“, „Postajem zla“ i „Ne mogu da podnesem sebe!“. Da li ste se u nečemu prepoznali? Pročitajte na koje znake treba da obratite pažnju!

PMD SIMPTOM #1 Promene raspoloženja

PMD uzrokuje toliko crno raspoloženje da se ono (bar u SAD) klasifikuje kao depresivnost, zbog brojnih sličnosti sa depresijom – pre svega kad je reč o bezvoljnosti i nedostatku energije. Štaviše, pojedine žene progone suicidne misli. No, za razliku od kliničke depresije, PMD karakteriše pojačan apetit, što uzrokuje porast telesne težine (još jedan razlog za nerviranje).
Iako se o ovom poremećaju još uvek ne zna dovoljno, izvesno je da od njega pati (zbog manifestacije simptoma) sve veći broj žena, naročito u dvadesetim i tridesetim godinama života. Mogući razlozi su nepovoljni životni faktori, pre svih pojačan stres, prekomerno konzumiranje alkohola, loša ishrana i pušenje. Najčešća posledica ovakvog načina života jeste deficit određenih hranljivih materija u organizmu, kao što su esencijalne masne kiseline, magnezijum i vitamin B6. A ovaj nutritivni manjak povećava sklonost ka hormonskim poremećajima.

PMD SIMPTOM #2 Problemi u vezi
Logično, prve posledice ponašanja pod dejstvom hormona očituju se u vezi sa partnerom. O tome Ela P. (27) može mnogo da kaže. „Simptomi PMS-a pogoršavali su se iz meseca u mesec – do tačke kada sam počela da bacam i lomim stvari po kući“, priznaje Ela. „Suprug je bio prvi na udaru. U tom periodu dešava se da histerišem samo zato što, na primer, ne spusti toaletnu dasku i vičem na njega zbog najmanje sitnice. Takođe, seks mi postaje odbojan. Osećam veliku krivicu, ali naprosto ne mogu da kontrolišem osećanja. Posetila sam lekara i on je dijagnostikovao depresiju. No, ne znam da li je u pravu jer se ovako ekstremno ponašam samo nedelju dana pre menstruacije. Ostatak meseca sam ona stara, normalna ja.“

 

Dubravku S. (29) je zbog PMD-a napustio dugogodišnji partner. „Svakog meseca moji PMS napadi bili su sve izraženiji dok, na kraju, nisam bukvalno fizički nasrnula na svog momka“, objašnjava Dubravka. „Zaboravio je da zalije cveće zbog čega sam potpuno poludela i bacila punu čašu vode na njega. Naravno, nakon toga sam se pokajala i izvinila deset puta, ali rekao je da više ne može da toleriše moje ponašanje i napustio me. Tada sam konačno odlučila da nešto preduzmem. Nakon posete nekolicini specijalista, i brojnih dijagnoza i ispitivanja, utvrđeno je da se radi o prenaglašenom PMS-u. Negde sam pročitala da u ublažavanju tegoba pomaže riblje ulje u tabletama. Pila sam ih neko vreme i stvarno su pomogle. Četiri meseca nakon toga, Marko mi se vratio, pa sam sada dobro raspoložena čak i pred menstruaciju“.

 

Lepota i Zdravlje - PMD unistava vas zivotPMD SIMPTOM #3 Problemi na poslu
Nažalost, PMD ne ugrožava samo emotivnu vezu. Neprijatno, nekontrolisano i socijalno neprihvatljivo ponašanje na poslu (naročito ako radite sa strankama), a pod uticajem hormona, zaista može da košta otkaza. Marija M. (34), medicinska sestra, zamalo je ostala bez posla zbog toga što je u određenom periodu meseca vikala na pacijente i vređala ih.

S druge strane, Sofija P. (28) kaže da naglašeni simptomi PMS-a značajno narušavaju njenu sposobnost za rad. „Ne mogu da verujem da se od mirne, staložene osobe pretvaram u monstruma“, kaže ona. „Jednom sam doživela mali nervni slom na poslu. Rezervisala sam salu za sastanke za svog šefa, ali kada smo otišli tamo (čitava delegacija), neko je već sedeo u prostoriji. Obuzeo me je takav bes i osećaj nemoći da sam zaplakala iz sveg glasa, i to pred svima! Moj lekar tvrdi da se radi o težem obliku PMS-a, ali meni se čini da to nije prava dijagnoza. Ipak, propisao mi je pilulu koja – izgleda – deluje.“
U pojedinim slučajevima, simptomi su toliko teški da je odlazak na posao apsolutno nemoguć.

 

PMD SIMPTOM #4 Nesporazumi sa prijateljima

Društveni život žena koje pate od PMD-a takođe trpi. Ovo stanje, zbog asocijalnog ponašanja može prilično da izoluje osobu. Neke žene čak osećaju naglašen strah od otvorenog prostora (agorafobija), napuštanje kuće čini ih anksioznim i sklonim nepredvidivim reakcijama koje često mogu da budu neugodne za najbliže i okolinu.

Katarina M. (30) kaže da su njeni prijatelji primetili promene u njenom ponašanju. „Jednom prilikom, vozila sam svoju drugaricu i iznenada su nam neka kola presekla put. Držala sam ruku na sireni, bez prestanka, sigurno pet minuta. Sve to ispratila sam bujicom najgorih psovki, izgovorenih veoma glasno, pri čemu sam jednom rukom udarala po volanu. Moja drugarica je zanemela od šoka!“, objašnjava Katarina.

Da li patite od PMD-a?
Ukoliko prepoznate pet od ovih simptoma, koji se ispoljavaju tokom najmanje dva meseca (u nedelji pre menstruacije), obratite se svom ginekologu.

 

  • Osećaj depresivnosti i beznađa, uz naglašeno samopotcenjivanje.
  • Anksioznost, tenzija, osećaj da ste na ivici živaca ili da ostajete bez kontrole.
  • Iznenadna potreba da zaplačete, ili naglašena osetljivost zbog mogućeg odbijanja.
  • Konstantan osećaj besa, učestale svađe sa porodicom ili prijateljima.
  • Gubitak interesovanja sa uobičajene aktivnosti (na primer, posao, druženje sa prijateljima).
  • Teškoće u koncentrisanju i nedostatak energije.
  • Promena apetita ili iznenadna želja za određenom vrstom namirnica.
  • Nesanica ili teško buđenje.


Svi ovi simptomi narušavaju radnu sposobnost ili komunikaciju sa prijateljima.

KAKO SE LEČI?
Istraživanja pokazuju da neke vrste kontraceptivnih pilula („Yasmin“) mogu da ublaže simptome, kao i neki tipovi antidepresiva. U osnovne okidače PMD-a spadaju izmena hormonskog statusa, gubitak težine, hirurgija abdomena i genetska predispozicija. Kofein i alkohol dokazano pojačavaju anksioznost, dok uzimanje omega-3 masnih kiselina, u vidu dijetetskog dodatka (kapsula), može da ublaži simptome. Smanjivanje unosa šećera i složenih ugljenih hidrata (beli hleb, testenina…) stabilizovaće nivo šećera u krvi i ublažiti nervozu. O, da ne zaboravimo! Čokolada povećava nivo serotonina u mozgu, zbog čega može da bude od velike pomoći u poboljšanju raspoloženja!

 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.