Prečice koje ne treba da koristite!

by | 30 maja, 2009

Nedostatak vremena (o živcima da i ne govorimo!) najčešći je razlog zbog kojeg u mnogim stvarima koristimo prečice, kako bismo brže stigli do cilja – od dobijanja ličnih dokumenata i plaćanja računa putem interneta do odlaska na posao i pod temperaturom i samoinicijativnog lečenja.
Ukoliko, zarad uštede vremena, koristite prečice i u rešavanju zdravstvenih problema, budite oprezni – to može da ugrozi vaše zdravlje. L&Z vam ukazuje na situacije u kojima se najčešće kreće kraćim putem i upozorava vas na posledice takvih akcija.

 

lepota i zdravlje saveti pilule


1. Kupujete kontaktna sočiva, a niste bili na oftalmološkom pregledu

Neodgovarajuća dioptrija i vrsta sočiva mogu da uzrokuju brojne smetnje – od umora očiju do hronične glavobolje. Čak i ako niste primetili promenu u oštrini vida, neophodno je da (bar) jednom godišnje odete na pregled kod oftalmologa. Oblik očiju vremenom se prirodno menja, što utiče na položaj sočiva. Prevše mala sočiva mogu da iritiraju ili ogrebu rožnjaču, a to povećava rizik od opasnih infekcija.

 

2. Sami ste sebi „propisali“ pilule za spavanje

Za većinu žena, povremeno uzimanje sredstava za uspavljivanje, kako onih iz slobodne prodaje, tako i onih koji se izdaju na lekarski recept, sasvim je OK. No, njihova kontinuirana upotreba stvara zavisnost i potrebu za većim dozama. Pilule za spavanje deluju direktno na centre u mozgu i izazivaju pospanost. Tokom vremena, organizam počinje da se oslanja na ovu vrstu hemijskog uticaja, što otežava prirodno uspavljivanje (nakon prestanka uzimanja pilula). Zato, umesto da računate na pilule, pokušajte ujutru redovno da vežbate i da isključujete televizor i kompjuter bar sat vremena pre odlaska na spavanje.

 

3. Pošto koristite vodicu za ispiranje usta, nikada ne čistite zube končićem

Ovaj preparat može da smanji broj bakterija u ustima. Međutim, samo dentalni končić uklanja plak i sitne ostatke hrane između zuba – osnovne uzročnike karijesa i infekcije gingive. Dakle, obavezno očistite zube jednom dnevno! Idealan režim nege zuba: pranje četkicom, čišćenje končićem, a onda ispiranje vodicom za usta.

 

4. Retko ste bolesni i smatrate da su redovni pregledi nepotrebni

Ukoliko retko osećate zdravstvene tegobe, onda verovatno i ne idete na redovne (godišnje) lekaraske preglede, niti obavljate najvažnije analize. Međutim, to je velika greška, jer proverom osnovnih parametara (analiza krvi i urina) mogu na vreme da se otkriju neka „skrivena“ oboljenja i nepravilnosti funkcije određenih organa i sistema – kao što je hipertiroidizam ili dijabetes.

5. Ponekad „pozajmljujete“ antibiotike od koleginica/prijateljica

Nesnosno vas boli grlo i ubeđeni ste da se (opet!) radi o streptokoknoj infekciji. Međutim, narednog dana očekuju vas neodložne obaveze i nikako ne možete da odete kod lekara. Kada vam koleginica ponudi da izaberete neki od antibiotika, iz „palete“ koju ona stalno koristi, vi ćete zahvalno pristati (uostalom, sigurno vas je ona i zarazila!) Deluje vam poznato? Prema nekim statistikama, gotovo svaka treća žena deli lekove koji se izdaju na recept sa drugom osobom – pri čemu se antibiotici najčešće pozajmljuju. Eksperti se slažu da korišćenje lekova koje je lekar propisao nekoj drugoj osobi nikada nije dobra ideja. Antibiotici definitivno nisu medikamenti koji odgovaraju svima na isti način. Pravilno određivanje vrste antibiotika zavisi od tipa infekcije, a osim toga, ako je njen izazivač virus, onda su antibiotici apsolutno nedelotvorni. Štaviše, oni će ubiti samo korisne bakterije koje štite digestivni sistem. Na kraju, ukoliko uzimate antibiotike koje koristi druga osoba, postoji rizik od negativne interakcije sa drugim medikamentima i vitaminskim preparatima koje konzumirate. Prekidanje terapije antibioticima, već nakon prvih znakova poboljšanja, još je jedna od čestih grešaka. Povlačenje određenih simptoma, nakon nekoliko popijenih antibiotika, ukazuje samo na to da je uništen određeni broj bakterija, ali ne sve. Preostali mikroorganizmi nastaviće da se umnožavaju i verovatno će izazvati još težu infekciju.

 

 

Tekst: Nataša Ćovin; foto: Dreamstime

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.