Šta je hipotireoza i kako se leči?

by | 25 novembra, 2019

Hipotireoza je stanje kod kojeg štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, ili, tačnije, odsustvo efekta hormona štitne žlezde na ćelije organizma

Hipotireozu mogu izazvati pormećaji na nivou štitne žlezde (primarne), hipofize (sekundarne), hipotalamusa (tercijalne) i na nivou perifernih tkiva. 95% svih hipotireoza su primarne, od njih 90% su autoimune, 70% morbus Hashimoto i 20% morbus Basedowi. Slede operacije štitne žlezde (subtotalna ili totalna tiroidektomija), lezija tkiva štitne žlezde radioaktivnim jodom u toku lečenja tumora ili hipertireoze, zračenje vrata, oštečećenje tkiva akutnom, subakutnom i hroničnom neimunološkom upalom, tumorom štitnjače ili okolnog tkiva, primena tireostatika. Hipotireoza može nastati zbog neadekvatnog unošenja joda. Retke su hipotireoze kao posledica neadekvatnog lučenja TSH- centralne lezije su tumor, autoimune upale, nekroze, operacije, zračenja, infekcije i infiltracije hipofize i hipotalamusa. Tada se luči biološki neaktivan TSH.

Simptomi

80% slučajeva nema simptoma. U ranim stadijuma paradoksalno prisutna napetost, nervoza, nesanica. U odmaklom stadijumu simptomi su umor, malaksalost, pospanost, zimogrožljivost, promuklost, zatvor, porast težine uz smanjen apetit, smanjeno znojenje, parastezije i nagluvost. Bolesnici su usporeni, podbulog lica bez mimike, bledožućkaste boje kože (anemija), suve hrapave hladne i perutave kože, grube kose, ponekad sa alopecijom, velikog jezika, hrapavog glasa, oteklih ruku i nogu, usporenog pulsa, neki imaju strumu. Prisutni su menstrualni poremećaji, galaktoreja, sterilitet muškarca i žene nisu retki, kod dece prerani ili kasni pubertet. Najteži klinički oblik hipotireoze je miksedemska koma (smrtnost 80%).

Diagnostika

Određuje se: TSH (najsenzitivnije je merenje ultrasenzitivnog TSH), tiroksin i trijodotironin odnosno njihove slobodne frakcije (FT4, FT3). Merenje titra antimikrozomalnih antitela (anitela uperenih protiv tiroidne peroksidaze), što potvrđuje autoimunu etiologiju primarne hipotireoze.

Algoritam za dijagnozu hipotireoze:

Nakon kliničke sumnje uraditi analizu TSH u serumu.

TSH <0,4 mU/L, odrediti FT4, ukoliko je snižen – centralni tip hipotireoze. TSH 0,4-4,0mU/L, pacjent nije na terapiji – dalje testiranje nije potrebno. TSH>4,0mU/L:
uz FT4 nizak – primarni hipotireoidizam,
uz FT4 normala – supklinički hipotireoidizam,
uz FT4 povišen – TSHom ili rezistenca.

Nalaz koji utvrđuje da se radi o centralnoj hipotireozi može se videti i kod: nekih netireoidnih bolesti, zatim kod stanja nakon lečenja hipertireoze (antitireoidni lekovi, hirurška ablacija žlezde i terapija radioaktivnim jodom), ili nakon nedavnog prekida prekomerne primene tireoidnih hormona u svrhu supstitucije.

Lečenje

Lečenje je jednostavno dozom 50-200μg levotireoxina, kod starijih osoba sa kardiovaskularnim tegobama potrebno je postepeno uvođenje terapije i povećavanje doze ponekad i sa 25μg, povećavati dozu na dve nedelje. Za kontrolu efekta terapije potrebno je raditi FT4 i TSH. Treba naglasiti da TSH kasni u odnosu na normalizaciju FT4 odnosno T4. Potrebno je lečiti i supkliničku hipotireozu. Kod sekundarnih hipotireoza treba isključiti hipokorticizam, lečenje kortizolom tada početi pre davanja tiroksina. Hipotireoza se ne može sprečiti ali se zato adekvatnim skriningom novorođenčadi može sprečiti nastanak kretenizma i komplikacije kod odraslih pravovremenom diagnozom. Sem u miksedemskoj komi prognoza je dobra, lečenjem dolazi do potpunog povlačenja patoloških promena.

Autor: www.klinikaPERINATAL.com
</a

4 reagovanja na “Šta je hipotireoza i kako se leči?”

 1. Milica kaže:

  …hvala Vam na ovom clanku, ali sa jednom sugestijom, u narednom broju ili u nekom od sledecih posvetite vise redova KONGENITALNOM HIPOTIRODIZMU, dakle urodjenoj hipotirozi, uzrocima njenog nastanka, kao upozorenje buducim mamama ali, i ocevima, da budu upoznatiji sa tim kako stres utice prvenstveno na plod….

  …moja devojcica ima kongenitalni hipotirodizam, koji se otkrio na vreme, i ona je sada jedna fantasticno psihicki i fizicki razvijena cura, koja sasvim normalno zivi sa tim, uz supstituciju, i koja ce imati sasvim normalan zivot….ali eto, zamolila bih Vas da posvetite par redova i toj urodjenoj hipotirozi, vise da to bude kao neko UPOZORENJE…znate, nije moralo doci do toga…nadam se da razumete…

  …pozdrav , Milica

  …i hvala Vam unapred

  • gaga kaže:

   Napokon sam nasla nekog ko ima isti problem kao i moje dete. Njoj je na skriningu otkrivena kongenitalna hipotireoza, a lekari su nam rekli da ce sa bebom uz terapiju biti sve u redu. Do sada smo samo na internetu nalazili tekstove o ovoj bolesti ,ali nismo nasli primer gde dete uzima terapiju godinama i da je zapravo dobro psihicki i fizicki. Milice , koliko sada vase dete ima godina i da li mozemo nekako da stupimo u kontakt da nas posavetujete obzirom da smo zabrinuti ? Nasa beba ima mesec dana .

 2. Olivera Stejic kaže:

  Molim vas uputite me kako da se hranim, bolujem od hipotireoze, koju imam posto sam hipertireozu lecila terapijskom dozom radioaktivnog joda. Od novembra prosle godine pijem Tivoral 100 mg 1/1 i dobila sam naglo 7 kg. Nikakva dijeta ne pomaze, metabolizam mi je jako usporen – sva sam podbula u licu, noge mi oticu itd. Pritom imam 49 godina i pocele su tegobe sa klimaksom. Verujem da mogu da poboljsam svoje stanje ishranom – pa vas molim da mi pomognete savetom!

 3. Jelena kaže:

  I mojkj bebi je skriningom utvrdjena kongenitalna hipotireoza , beba ima 20 dana.Molila bih nekogko ima isti problem da napise svoja iskustva.Jako zko zabrinuti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.