Categories Reč stručnjaka

Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Šta znače česti bolovi u glavi?

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

 

P: Poštovani, bol na desnoj strani glave javio se posle primanja gentamicina. Bol nije jak i nije konstantan. Jedna tačka je posebno osetljiva. Duže godina imam hipertenziju, a pd pre dve godine mi je na MS skeneru otkriveno da imam urođenu anomaliju koling krvnog suda vrata. Mislim da se bol javlja kada ja neka napeta situacija. Kada se odmorim bol nestane. Kada je bol prisutan samo mi odgovara da ležim na desnoj strani. Ako legnem na levu stranu osećam neku “težinu” desne strane tela. Šta bi to moglo da bude i kome da se obratim i koje snimanje bi bilo adekvatno mom problemu? Unapred zahvalna.

O: Poštovana, nije mi poznato da se nakon davanja gentamicina javljaju glavobolje.  Moguća su oštećenja sluha i centra za ravnotežu kod starijih ljudi nakon davanja ovog leka. S obzirom na vaše tegobe, bio bi potreban pregled neurologa, bez ikakvih prethodnih snimanja i pregleda. 

S poštovanjem, dr Miodrag Manigoda, neurolog Doma zdravlja Medigroup Dr Ristić

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, osećam nešto nalik tenzionoj glavobolji koja je umerena i difuznog karaktera. Ono što mene najviše brine jeste da je prisutna već nekoliko dana. Tu je kada se probudim, tu je u toku dana i kada idem da spavam. Istina je da već više godina imam probleme sa nesanicama i anksioznošću ali nikada mi se nije desio ovaj tip glavobolje koji je specifičan jer smao ponekada malo popusti i onda se ponovo pojača. Osećam je u vidu pritiska i stezanja od vrata, preko predela iza ušiju i temena do slepoočnica. Obostrana je i nepulsirajuća. Imala sam i neke bolne tačke na glavi, u vidu čvorica koji bole na dodir. Povukli su se. Ne bih se toliko ni zabrinula da nije dugotrajna i da nije povezana sa povremenim trncima u rukama i nogama i kratkotrajnim grčenjem mišića. Najčešće u stopalima. Mada sam pre nego sto su počele, nekoliko dana imala titranje desnog donjeg kapka. To se doduše, za sada, povuklo i ne dešava više. Takođe, jednom sam prilikom, dan-dva pre naglog pojačanja glavobolja pala u nesvest, prilikom naglog ustajanja iz kreveta. Nije bilo znakova upozorenja u vidu mučnine i ostalih stvari. Samo mi se zavrtelo kao kada padne pritisak po ustajanju iz kreveta i tu je bio prekid filma. Brzo sam se povratila i posle toga sam se osećala normalno. Moje opšte stanje je dobro, ne osećam se loše osim što me glavobolje užasno nerviraju i čine preplašenom jer sam u strahu od mogućnosti tumora na mozgu. Ipak predugo traju i nikako da skroz nestanu. Kao da ih nešto mehanički sprečava da odu. Svakako ću posetiti lekara, to je najpametnije što mogu da uradim ali bi mi značila blaga smernica. Pre svega toga, jedno pola godine ranije imala sam i digestivne tegobe, zatvore i grčeve, a lekari su to prepisali iritabilnom kolonu. Krvna slika je rađena tada i rezultati su bili uredni, kao i infektološki nalaz. Najviše me brinu grčevi, trnci i bolovi u zglobovima, koji su nekada povremeni i kratkotrajni, blagi, ali svejedno… Molim za vaše mišljenje i savet. Hvala unapred.

O: Poštovana, Vaša glavobolja suviše kratko traje i nema nikave karakteristike glavobolja koje se javljaju kod tumora mozga. S druge strane, veoma liči na epizodu tenzione glavobolje koja može ovako dugo da traje, posebno jer ste Vi ranije pokazivali anksioznost.  Savetujem pregled neurologa, a potrebi i psihijatra. 

S poštovanjem, dr Miodrag Manigoda, neurolog Doma zdravlja Medigroup Dr Ristić

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imam bebu prevremeno rođenu sedam nedjelja. Imao je naprsnuće kapilara mozga i tu se stvorio hematom. Doktorke koje su ga primile rekle su da ne bi trebalo da ima neke posledice jer se brzo resorbovao. Međutim, na sledećem UZ glave uočene su tri poveće periventikularne ciste na desnoj strani mozga. Doktorka je rekla da je to verovatno posledica nedostatka kiseonika i da će biti potrebne vežbice. Posle mesec dana te ciste su se povukle i nema ih, a uočena je blago uvećana leva komora mozga, i tako je bilo na naredna tri UZ pregleda. Beba kalendarski kasni u pokretima, ali u korigovanom uzrastu ne. Ima hipertonične šakice, u položaju kad je nervozvan i još ne hvata predmete svesno. Prati pogledom, ima blagi stabrizam i malo se krivi u luk. Jede lepo i od kada je otpušten iz neonatologije sa 2.300, sada ima osam kilograma i šest meseci. Vodili smo ga neorologu, po njemu su dobri pokreti, uredan nalaz. Kod fizijatra su nam rekli da mora više da vežba, ali ništa tragično nije napisala. Interesuje me vaše mišljenje o tim cistama i njihovim mogućim posledicama. Veoma se plašim perivertikularne leukomolacije, mada mi to niko nije još rekao za njega, već sam pročitao nešto o tome na internetu. Hvala unapred na odgovoru.

O: Poštovani, prevremeno rođena deca sa pojavom krvarenja u mozgu mogu imati određena kašnjenja u sticanju osnovnih motornih miljokaza u prvoj i drugoj godini života, kao što su držanje glave, sedenje, puzanje, stajanje, hodanje, kasnije i razvoj govora. To mogu biti znaci koji ukazuju na oštećenje mozga, pre, u toku i posle porođaja. Ukoliko je dete pregledao dečiji neurolog i rekao da je za sada sve u redu, onda bi to trebalo da bude ohrabrujuće. Ukoliko, pak, dete nije pregledao dečiji neurolog, onda svakako savetujem njegov pregled.

S poštovanjem, dr Miodrag Manigoda, neurolog Doma zdravlja Medigroup Dr Ristić

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA