Svakog petka na našem portalu: Vi pitate, lekar odgovara!

by | 11 septembra, 2020

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

Na pitanje šta treba uraditi ako dete izbije stalne zube i kako uskladiti vakcinaciju sa trenutnim zdravstvenim okolnostima u našoj zemlji, odgovara dr Nataša Jovanović.

1. Moj sin je u toku igre u dvorištu pao i izbio sebi dva zuba u celosti. Šta treba da uradim, u pitanju su stalni zubi?

Odmah pronađite ta dva zuba, isperite ih pod mlazom hladne vode držeći ih za krunicu, ne za koren, potopite ih u čašu sa hladnim mlekom, poklopite čašu i odmah krenite najbližem stomatologu jer se ti zubi mogu sačuvati! Bitno je da ih stomatolog u naredna dva sata fiksira. Ukoliko nemate uz sebe mleko, zub vratite u vilicu odakle je ispao, bez obzira da li ste ga pravilno namestili, to je stomatolozima vrlo bitno da bi se očuvala vitalnost zuba. U tom slučaju, samo vodite računa da dete zub ne udahne ili proguta!

2. Moja devojčica ima 15 meseci i trebalo je da primi MMR vakcinu po redovnom kalendaru, ali smo se mi plašili da je odvedemo u Dom zdravlja zbog epidemije. Da li može nešto da joj se desi zato što nije dobila tu vakcinu?

Neće joj se ništa desiti, ali neće biti zaštićena od bolesti koje vakcina prevenira. Ovo je naročito važno za male boginje koje su vrlo zarazne, a čija sezona kreće od kasne jeseni, tako da je moj savet da dete do tad dobije vakcinu. Najavite svom pedijatru da ćete doći da biste izbegli kontakte sa bolesnom decom.

Dr Jovanović Nataša

Rođena je 1983. godine u Čačku, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2009, nakon čega je završila specijalizaciju iz pedijatrije u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Stručno se usavršavala u Univerzitetskoj bolnici u Helsinikiju. Dobitnik je nagrade u Moskvi za rad na temu gojaznosti školske dece. Sertifikovana je od strane Evropskog reanimacionog saveta za pružanje prve pomoći u dečijem uzrastu. Savetnica je za dojenje u Help Me Feed Foundation. Od 2019. godine je član Evropske akademije za pedijatriju.

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari iz raznih specijalnosti će vam svakog petka na našem portalu izaći u susret i odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.