To smo hteli da čujemo: Ugljeni hidrati su nam i te kako potrebni

by | 29 marta, 2017

U današnjem svetu ugljeni hidrati se smatraju neprijateljem, što je daleko od istine. Ako preteramo u eliminisanju namirnica koje ih sadrže, možemo doći dotle da nemamo dovoljno energije da bismo održali fizičku snagu i mentalnu aktivnost. Nužno je svakodnevno u organizam unositi zdrave ugljene hidrate, a to su oni bogati vlaknima i vitaminima. Ukoliko se pitate da li ste i vi u grupi, koja je bila suviše rigorozna, evo devet znakova koji pokazuju da je vreme da počnete da budete toleratniji prema ugljenim hidratima. Uzgred, imaju tako dobar ukus.

Autor: Isadora Baum

Foto: Pixabay

1. Sve vreme ste jako umorni
Prema rečima Ešli Rajt (Ashlee Wright), dijetetičara iz mreže zdravstvenih ustanova Orlando Health, ako nemate dovoljno energije i snage, možda je potrebno da povećate unos ugljenih hidrata, jer su oni glavni izvor energije našeg organizma, te se prvi troše. Prekomerno eliminisanje iz ishrane može da dovede do letargije i iscrpljensoti.

2. Loše varenje
,,Kada eliminišete previše ugljenih hidrata, vašem organizmu nedostaju važni izvori vlakana u ishrani’’, kaže Rajt. ,,Tu spada sveže voće, mahunarke i žitarice sa celim zrnom. Vlakna su od suštinske važnosti za dobro varenje, a da ne pominjemo kontrolisanje šećera u krvi i holesterola’’.

3. Jako ste gladni
,,Da li osećate glad posle užine bez ugljenih hidrata? Probajte užinu sa ugljenim hidratima i proteinima, kao što je jabuka sa prirodnim puterom od kikirikija. Videćete da vas ova kombinacija čini više sitim između obroka, nego ove namirnice pojedinačno’’, preporučuje Rajt.

4. Imate nizak nivo šećera u krvi
,,Da li osećate drhtavicu, vrtoglavicu ili češće imate glavobolju? Kada ne jedete ugljene hidrate, izlažete se riziku od pada nivoa šećera u krvi tokom dana’’, objašnjava Rajt. ,,Postojan unos zdravih ugljenih hidrata u okviru svakog obroka je od ključne važnosti za stabilnost šećera u krvi’’, dodaje ona.

5. Nedostaju vam vlakna i magnezijum
Prema rečima dijetetičara Ešli Kof, ,,trebalo bi da budete jednako zabrinuti ako ne unosite dovoljno magnezijuma, koji je prirodni anti-stres mineral za opuštanje mišića. U povrću ima nekih vrsta vlakana, ali iz žitarica sa celim zrnom, mahunarki i semenki dobijate druge’’.

Foto: Pixabay

6. Imate nizak nivo vitamina B
Vašem organizmu je potreban vitamin B da biste obavljali svakodnevne aktivnosti i imali stabilnu energiju i raspoloženje, savetuje dijetetičar Elizabet En Šo (Elizabeth Ann Shaw). ,,Složeni ugljeni hidrati, kao što žitarice od celog zrna, kinoa, amarant i mnogi drugi obezbeđuju organizmu vitamine B i mnoge druge hranljive materije, objašnjava Šo.

7. Osećaj ošamućenosti
,,Jedan od znakova da izbacujete previše ugljenih hidrata iz ishrane jeste smanjena mentalna aktivnost, pri čemu osećate da ne možete da se koncentrišete i da ste blago ošamućeni, kao da ste ,blago pripiti’’’, kaže Verner-Grej, stručnjak za nutricionizam.

8. Teže vam je da vežbate
,,Možda ćete primetiti i da vam je teže da vežbate, zato što nemate snage da uradite ono što biste inače. Ugljeni hidrati su neophodni za izdržljivost tokom vežbanja’’, objašnjava Verner-Grej.

9. Jako vam se jede hleb
,,Možda ćete isto tako otkriti da sve vreme želite da jedete hleb i da previše mislite o tome. Kada se lišimo određenih vrsta hrane, obično završimo tako što je kasnije jedemo u većim količinama. Mnogo je bolje uvrstiti u ishranu ono što nam je priroda obezbedila, cele ugljene hidrate koji nam toliko znače za zdravlje, kako ne bismo žudeli i potom preterivali sa unosom rafinisanih ugljenih hidrata, koji su loši za nas’’, objašnjava Verner-Grej.

Pročitajte i…  Deset dobrih ugljenih hidrata koji će vam pomoći da smršate 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.