VODIČ za ZDRAVE GRUDI!

by | 17 septembra, 2009

Sve su češći apeli i upozorenja medicinskih stručnjaka u vezi sa očuvanjem zdravlja grudi. Podstaknuti time, verovatno ste obećali sebi da ćete sami pregledati grudi, da ćete zakazati mamografiju i Papa test i voditi računa o tome da zdravo živite.

Ovaj L&Z vodič pruža vam sve informacije koje su neophodne za očuvanje zdravlje i lepote vaših grudi tokom cele godine.

Vodic za zdrave grudi4 načina prevencije kancera dojki

1. Obavezno posvetite jedan sat aerobnim aktivnostima od tri do četiri puta nedeljno. Studije pokazuju da ovaj tip aktivnosti smanjuje rizik od kancera dojke za 40%. Redovna rekreacija redukuje produkciju estrogena i progesterona, hormona koji „ishranjuju“ kancer. Svi oblici fizičke aktivnosti su korisni, ali intenzivne vežbe najdrastičnije snižavaju nivo hormona.
2. Sprečite gojenje na vreme Veliki broj istraživanja potvrđuje da uvećanje telesne mase, naročito nakon menopauze, znatno podiže rizik od kancera dojke.
3. Prestanite da pušite Duvanski dim je jedna od najkancerogenijih materija, i to ne samo za pušača. Kanadski naučnici nedavno su utvrdili da redovno izlaganje duvanskom dimu (pasivno pušenje) može da poveća rizik od kancera dojke za 27%
4. Dojite svoju bebu Laktacija značajno smanjuje nivo estrogena i progesterona. Što duže dojite, povećavate stepen zaštite svojih grudi.

 

4 sredstva protiv bolova u grudima
Uzimajte preparate na bazi noćurka (oko 3.000 mg dnevno) Nekoliko studija ukazuje na to da ova biljka (u formi dodatka ishrani) može znatno da ublaži bolove u grudima, karakteristične za PMS. Iako ulje noćurka ne može da izleči, mnogim ženama znatno pomaže da se izbore sa neugodnim tegobama PMS-a.
Uključite u ishranu laneno seme Kanadski naučnici su otkrili da svakodnevno konzumiranje dve kašike mlevenog lanenog semena (u pecivu ili u cerealijama) znatno umanjuje bol u grudima. Laneno seme takođe može da redukuje rizik od kancera jer potpomaže brži metabolizam estrogena, a time i snižava nivo hormona u krvi.
Nosite odgovarajući grudnjak Iako zvuči neverovatno, čak 80% nas to ne čini! Zamolite iskusnu prodavačicu da vas posavetuje o obliku grudnjaka i isprobajte nekoliko modela dok ne osetite (da, osetite!) koji vam najbolje pristaje.
Stavljajte tople ili hladne obloge na grudi jednom dnevno. Držite ih od tri do pet minuta.

 

3 činjenice koje morate da znate o mamografiji
Neophodan je jedan pregled godišnje od navršene 40. godine života. Ovaj pregled je od krucijalnog značaja, jer se njime mogu uočiti sve promene na dojkama u ranim fazama.
Pregled ne mora da bude neprijatan Zakažite mamografiju u nedelji nakon menstruacije, kada su dojke manje osetljive i bolne.
Silikonski implantati otežavaju pregled Iskustvo pokazuje da silikonski ili implantati od slanog rastvora maskiraju oko 25% tkiva dojki, što svakako otežava precizno očitavanje rezultata. Kao posledica toga, pregled žena sa ugrađenim implantatima traje duže, a nalazi su manje precizni.

 

2 faktora koji povećavaju rizik od kancera
1. Pozitivni ste na BRCA Pozitivan nalaz na mutaciju jednog od gena za kancer dojki – BRCA 1 i 2 – povećava rizik od ovog oboljenja sa 12% na 60-85%. (Geni sprečavaju ćelije kancera da se umnožavaju.) Na svu sreću, tek svaka osamstota žena nosi gen za mutaciju.
2. U vašoj porodici bilo je slučajeva kancera dojke Ako je vaša rođaka prvog kolena (majka ili sestra) bolovala od kancera dojke, onda je vaš rizik dvostruko veći; u slučaju da su dve rođake prvog kolena bolovale od kancera, vaš rizik se povećava pet puta. Opasnost je još veća, ako je vaša rođaka obolela od kancera pre menopauze ili je bolest zahvatila obe dojke. Info: Iako žene iz crnačke populacija (Amerikanke afričkog porekla) ređe obolevaju od kancera dojki nego belkinje, kada se to desi, one gotovo dvostruko češće umiru od toga, a naročito ako su mlađe od pedeset godina. Mogući razlog: podložnije su određenim vrstama agresivnih tumora.

 

3 predrasude zbog kojih ne treba brinuti
Prekomerna konzumacija kafe povećava rizik od kancera dojke. Baš suprotno! Američki naučnici su nedavno objavili da žene u dobu pre menopauze, koje dnevno ispijaju četiri ili više šolja kafe smanjuju rizik od kancera dojke za 40%
Antiperspiranti sprečavaju izlučivanje kancerogenih toksina koji se nagomilavaju u dojkama. Nemojte da se preznojavate od straha! Naučnici otkrivaju da žene koje redovno koriste antiperspirante, kao i one koje ga ne koriste, imaju podjednak rizik od kancera dojke.
Kontracepcijske pilule uzrokuju kancer dojke. Nije istina. Većina istraživanja efekata oralnih kontracepcijskih sredstava ne pokazuje povećanje rizika od kancera. Takođe, studija britanskih naučnika, u kojoj je bilo ispitano 9.000 žena, nije otkrila nikakvu razliku u broju slučajeva kancera dojke između žena koje uzimaju pilulu i onih koje je ne uzimaju. Osim toga, uzimanje pilule ne povećava rizik od kancera žena sa porodičnom istorijom ove bolesti ili onih koje je uzimaju u dužem periodu.
2 simptoma koja treba ozbiljno shvatiti Nemojte da oklevate ako primetite bilo koji od ovih simptoma – odmah zakažite pregled!
Otečene, crvene, tople dojke Ukoliko dojite, ovi simptomi najčešće ukazuju na mastitis, upaljene mlečne kanale. No, u retim slučajevima, ove tegobe mogu da budu indikacija upalnog kancera dojke, stanja u kojem maligne ćelije blokiraju limfne sudove u koži. Koža, takođe, može da izgleda poput pomorandžine kore.
Suve bradavice koje se perutaju Ukoliko ne dojite, ova pojava može da ukaže na retki oblik kancera koji se naziva Padžetova bolest. Ukoliko lekar posumnja na ovu dijagnozu – ovaj tip kancera javlja se samo u 5% od svih slučajeva kancera dojke – verovatno će tražiti da se uradi biopsija kože bradavica.

 


SUTRA: ŠTA DA RADITE AKO NAPIPATE KVRŽICU?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.