Categories Reč stručnjaka

Žene, ovo su simptomi koronarne bolesti koje ne treba zanemarivati

Uprkos opšte prihvaćenom mišljenju da najveći zdravstveni rizik po žene predstavlja rak dojke, rak genitalnih organa, te osteoporoza, statistički podaci ukazuju da svaka treća žena u razvijenim zemljama umire od bolesti srca i krvnih sudova.

Foto: Promo
dr Dejan Kordić, Foto: Promo

Smatrana bolešću muškaraca, koronarna bolest zapravo je podjednako prisutna i kod žena.

Koronarna bolest je bolest krvnih sudova koji ishranjuju srčani mišić. Zavisno od mehanizma nastanka, može se manifestovati nizom različitih simptoma i znakova koji su vezani za smanjenje snadbevanja srčanog mišića krvlju i taj složeni patološki proces nazivamo ishemijom. Ishemijska bolest srca sa svim svojim manifestacijama (stabilna i nestabilna angina pektoris i infarkt srca) predstavlja najčešće i po posledicama koje ostavlja, najalarmantnije oboljenje srca kod žena – kaže dr Dejan Kordić, internista Opšte bolnice MediGroup.

Koronarna bolest napreduje polako, često bez simptoma. Prvi znak postojanja bolesti je obično bol u grudima u vidu stezanja, pritiska, praćen osećajem nedostatka vazduha, mučninom, preznojavanjem.

Pročitajte i... Da li su fleke na licu opasne i kako ih ukloniti?

Kako kaže 57-godišnja pacijentkinja Milena Dobrota, upravo su to simptomi koje je osetila pre odlaska kod lekara.

Imala sam česte vrtoglavice i bol u grudima pa sam otišla kod dr Dejana Kordića koji me je odmah uputio na koronarografiju. Konstatovana je angina pektoris i data adekvatna terapija.

Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

Kako upozorava dr Kordić, tipična klinička slika koronarne bolesti kod žena često je zamaskirana simptomima menopauze. Takođe, koronarna bolest se kod žena razvija kasnije nego kod muškaraca, u proseku posle 60. godine, pa svoje stanje pripisuju starosti i kasno dolaze kod kardiologa, onda kad su im krvni sudovi već tanji, pa je i lečenje teže. Zato su redovni pregledi srca i krvnih sudova važni u cilju prevencije i sprečavanja nastanka težih posledica.

U dijagnozi koronarne bolesti važnu ulogu ima koronarografija ili kataterizacija srca.

Pročitajte i… Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Šta znače česti bolovi u glavi?

Reč je o invanzivnoj dijagnostičkoj proceduri koja se izvodi u sterilnim uslovima angio sale i koja nam pomaže da direktno vizeulizujemo krvne sudove. Posebno dizajniranim kateterima ulazi se u samu koronarnu cirkulaciju i uz pomoć RTG aparata poslednje generacije, sagledava stanje krvnih sudova, uočavaju poremećaji i oštećenja na nivou krvnih sudova i dobija prezicna slika koja uslovljava dalji tok lečenja – kaže dr Dejan Kordić i dodaje: “U angio-sali Opšte bolnice MediGroup sprovodi se hitna ali i planirana, odnosno elektivna invanzivna kardiološka dijagnostika. U slučaju akutnog infarkta miokarda vreme je dragoceno i tada se pristupa hitnoj intervenciji. Od pojave prvih upozoravajućih simptoma, pa do dolaska u angio-salu treba da prođe što je moguće manje vremena i važna je brza reakcija – srce je plemenito tkivo i ono što je propalo zbog prekida cirkulacije više se neće oporaviti.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

2 komentara

  1. Zaista porazavajuca statistika sa kojom se svakodnevno susrecemo. Mene je prica Ivane Peters malo trgla iz uljuljkanosti, s obzirom na to da imam genetske predispozicije. Mnogo vise preventive, obracanja paznje na sopstveno zdravlje i nezanemarivanje bilo kakvih simptoma, sigurno da su pravi put koji mozemo da izaberemo kada je nase zdravlje u pitanju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA