Categories ZDRAVLJE

Samo 30 minuta fizičke aktivnosti drastično utiče na kvalitet našeg života

Razvoj savremene tehnologije, omogućio nam je mogućnost da većinu poslova obavljamo iz kancelarije, dok sedimo u udobnoj stolici, pored naših računara, međutim, ovakav stil života, našem telu ni malo ne prija, jer je naš organizam predviđen za kretanje.

Ne samo da sedimo na poslu, već većinu slobodnog vremena biramo da provedemo u sedećem ili ležećem položaju ispred TV-a, što negativno utiče na naše zdravlje, energiju, pa čak i fizički izgled našeg tela. A da šteta bude još veća, gotovo da ne prođe ni jedan dan, a da ne posegnemo za bar jednim nezdravim obrokom.

Nedavno sprovedeno istraživanje na univerzitetu Colombia, pokazalo je kao i najmanja fizička aktivnost donosi određene benefite za naš organizam. Ovo istraživanje sprovedeno na oko 8000 ljudi pokazalo je da samo 30 minuta lagane fizičke aktivnosti dnevno, smanjuje šanse od prevremene smrti za čak 17%. Ako su se ispitanici odlučili za zahtevniji trening u vidu vožnje bicikla ili trčanja, šanse za prevremenu smrt smanjile su se za čak 35%.

Naučnici su utvrdili da nedovoljno kretanja i druge nezdrave navike, koje prate sedelački način života utiču negativno na naš organizam i povećavaju rizik od raka, srčanog i moždanog udara, Parkinsonove bolesti, Alchajmera i mnogih drugih bolesti. Čini se da je već ovo dovoljna motivacija da se okrenete zdravijem načinu života i uvedete barem polučasovnu šetnju, kao obaveznu svakodnevnu aktivnost.

Neka vaša osnovna motivacija bude činjenica da je zaista malo truda potrebno kako biste značajno unapredili svoje zdravlje. Promena rutine je zahtevan proces, ali kada jednom za svagda usvojite zdrave navike, prve benefite uočićete već nakon nekoliko dana.

Foto: @nikewoman

Pročitajte i…Polifenoli- za više energije i bolje efekte vežbanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA