Saznajte gde možete obaviti besplatni mamografski pregled!

by | 13 oktobra, 2021
besplatni mamografski pregled

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut i Grand kafa pokrenuli su javnu kampanju u cilju edukacije o važnosti preventivnih pregleda i brige o zdravlju, u okviru koje nam se pruža prilika i da obavimo besplatni mamografski pregled.

U saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, Ministarstvom zdravlja i Fondom B92, Grand kafa je započela kampanju u cilju edukacije žena o važnosti preventivnih pregleda pod nazivom Hajde da imamo vremena za pregled. U okviru kampanje biće realizovane brojne aktivnosti vezane za promociju zdravlja. Imajući u vidu da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, cilj akcije je podizanje svesti o važnosti rane dijagnostike i redovnih medicinskih pregleda.

Kako zakazati besplatni mamografski pregled

U mesecu oktobru koji se međunarodno obeležava kao Mesec borbe protiv raka dojke, Grand kafa, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut pozivaju sve žene da vode računa o zdravlju i obave besplatan preventivni mamografski pregled.

Mobilni mamograf koji se već nalazi u Negotinu dostupan je za preglede do 15. oktobra, dok će u Beogradu biti postavljen od 17. do 31. oktobra. U navedenom periodu, sve žene od starije od 45 godina mogu da dođu na besplatan mamografski pregled, u Negotinu, svakim radnim danom i subotom od 8.00 do 14.00 časova, u krugu Zdravstvenog centra Negotin, koji mogu zakazati na broj telefona 062/8097690.

Pregledi u Beogradu biće dostupni svakog dana u terminu od 8.00 do 20.00 časova, na lokaciji Carigradski drum (ulaz u Kalemegdan iz pravca Uzun Mirkove ulice), a zakazivanje je moguće realizovati svakim danom od 10.00 do 18.00 sati, putem brojeva telefona 060 717 15 23 i 060 717 19 69.

Kampanjom Hajde da imamo vremena, Grand kafa ističe važnost vremena koje odvajamo za sebe i najdraže, posebno kada se uzme u obzir ubrzani tempo života koji često ne ostavlja prostora za brigu o onome što je zaista važno, od trenutaka sa najbližima do brige o sopstvenom zdravlju.

Pročitajte i… Reč stručnjaka: Sve što morate znati o raku dojke

Zašto je važno da imamo vremena za sebe i najdraže

Nina Cvetković, Senior Brand Development Manager u Grand kafi (Atlantic Grupa), izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje i realizovanja akcije za koju veruje da će pozitivno uticati na podizanje svesti o neophodnosti prevencije i edukacije, ali i pronalaženju vremena za sve zdravstvene preglede.

„Veoma je važno da nađemo makar malo vremena za sebe, svoje najbliže, za ljubav, smeh, druženje… A najvažnije jeste da nađemo i imamo vremena za brigu o svom zdravlju koje treba da bude naš najveći prioritet. Zato pozivamo sve dame da učine nešto dobro za sebe i one koji ih vole, da imaju vremena i dođu na besplatan mamografski pregled. Ujedno apelujemo na sve da redovno obavljaju preventivne preglede i imaju proaktivan odnos prema zdravlju, koji je preduslov za kvalitetniji način života“, napomenula je Nina Cvetković.

Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme!

Rak dojke je vodeći maligni tumor kod žena u Srbiji, ali je u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije i leči na vreme.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, svake godine 4.000 žena oboli i 1.600 izgubi život. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od ove bolesti. U odnosu na prethodni period, zabeležen je porast stope obolevanja posle 40. godine, a najviša je u uzrastima od 60-74 godine života.

Doc. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut istakla je:

„Prеvеnciја imа оgrоmаn јаvnоzdrаvstvеni pоtеnciјаl i prеdstаvljа nајеfikаsniјi pristup u kоntrоli mаlignih bоlеsti.  Svaka žena bez obzira na godine života i svakodnevne obaveze treba da brine, pre svega, o svom zdravlju. Mamografski pregled se radi kod zdravih žena u cilju kontrole i sprovodi se posle 45. godine. Obavljanjem mamografije, promene u tkivu dojke se mogu, ukoliko ih ima, otkriti na vreme i u potpunosti ukloniti bez posledica po zdravlje žene“, podseća dr Jovanović .

Hajde da imamo vremena za pregled!

gorodenkoff / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.