Simptomi dijabetesa tipa 1 za koje svi treba da znaju

by | 20 avgusta, 2021
simptomi dijabetesa tip 1

Simptomi dijabetesa tipa 1 ponekad su toliko banalni da nikada ne biste pretpostavili da patite od ovog oboljenja.

 

Dijabetes tipa 1 je autoimuno oboljenje koje nastaje kada pankreas prestane da proizvodi insulin. Tada imuni sistem napada i uništava ćelije pankreasa koje stvaraju ovaj hormon, odgovoran za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi. A kada telo ne proizvodi insulin, krv postaje koncentrovanija (gušća), a ćelije ne dobijaju dovoljno šećera, odnosno energije.

Većina simptoma dijabetesa tipa 1 su očigledni, ali ponekad i toliko banalni, da je poslednja stvar na koju pomislimo da zapravo imamo dijabetes. U nastavku vam otkrivamo kada je ipak potrebno obratiti se lekaru.

Simptomi dijabetesa tipa 1

1 Često uriniranje

U pitanju je jedan od tri najčešća simptoma dijabetesa tipa 1. Bez insulina, naime, šećer se sakuplja u krvotoku i zgušnjava ga. Bubrezi, filteri tela, uklanjaju sve što telu ne pripada. Pa tako, kada imamo previše šećera u krvi, bubrezi reaguju na ovaj način – češćim mokrenjem.

2 Pojačana žeđ

Polidipsija, odnosno pojačana žeđ, nastaje zbog simptoma broj 1. Češće uriniranje dovodi do dehidratacije i potrebe za vodom. A prevelika količina vode dovodi do češćeg uriniranja i tako u krug.

3 Gubitak kilograma

Bez šećera ćelije se izgladnjuju. A tada telo počinje da sagoreva masti i da koristi i mišiće ne bi li dobilo energiju. To izaziva nagli gubitak kilograma.

4 Umor

Kada telo napada samo sebe, veoma je teško da pronađemo energiju za dnevne aktivnosti. A za one s dijabetesom tipa 1 telo doslovno nema energije.

Pročitajte i… Infekcija Covid-19 povećava rizik od dijabetesa?

5 Voćkasti miris urina i daha

Kada je telu potreban novi izvor energije, ono traži izvor energije u masnim kiselinama. Jedan od proizvoda razlaganja masnih kiselina je aceton. Upravo se on oseti u dahu i urinu.

6 Bol u abdomenu

Kada telo uđe u ketoacidozu, odnosno kada luči veće količine kiselina (ketona) u krvi, dolazi do bola u predelu stomaka. Uz to, javlja se bol u grudima, mučnina, povraćanje, ubrzano disanje i vrtoglavica. U ovom slučaju, obavezan je odlazak kod lekara.

7 Zamagljen vid

Što je veća koncentracija krvi, to će veća količina vode odlaziti iz organa. A visok nivo glukoze u krvotoku izaziva promene u samom oku i dovodi do „magljenja pred očima“.

 

 

lepotaizdravlje.rsSamantha Garrote via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.