Simptomi manjka vitamina A mogu biti neprimetni i podmukli

by | 29 oktobra, 2021
Simptomi manjka vitamina A

Simptomi manjka vitamina A poput suve kože, noćnog slepila i crvenila očiju, se ne smeju ignorisati. Proverite nivo ovog vitamina u krvi i reagujte na vreme.

Kada je u pitanju zdrav organizam i pravilno funkcionisanje celog tela, vitamin A je poprilično važan faktor. On pomaže našem vidu, imunom i reproduktivnom sitemu, metabolizmu, srcu, plućima, bubrezima i mozgu. Uz sve to, vitamin A ima antioksidantno dejstvo, te štiti ćelije od slobodnih radikala.

Ovaj vitamin nalazi se u lososu, španatu i drugom lisnatom povrću, mleku i siru, žumancetu, mesu, brokoliju, šargarepama, mangu, kajsijama… Preporučena dnevna doza za žene je 700 mikrograma, a za muškarce 900 mikrograma.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ecogene – miho (@ecogene_aus)

A šta se dešava kada je naš organizam u deficitu s ovim vitaminom?

Simptomi manjka vitamina A

Suve oči

Suve oči su jedan od prvih znakova deficita vitamina A. Oči su prekrivene tečnošću koja ih štiti, a kada nije dobrog kvaliteta, dolazi do suvoće.

Noćno slepilo

U pitanju je još jedan rani simptom manjka vitamina A. Ovaj vitamin je ključan deo rodoposina, proteina koji apsorbuje svetlost u mrežnjači. Rodoposin je neophodan prilikom noćnog vida.

Pročitajte i… Simptomi manjka vitamina B12

Zarastanje rana

Vitamin A utiče na odgovor tela na upale i pomaže da se upala kontroliše. Kada ga nemamo u dovoljnoj količini, naše rane zarastaju mnogo sporije.

Respiratorne infekcije

Budući da nas vitamin A štiti od patogena, njegov deficit u organizmu čini nas podložnijim infekciji pluća, grla i grudi.

Suva koža

Ekcem, suva koža i druga kožna oboljenja mogu nastataki zbog manjka vitamina A. Ovaj vitamin pomaže koži da se oporavi i utiče na stvaranje novih ćelija.

 

lepotaizdravlje.rs Tatiana via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.